Brexit – Jaroslaw Kaczynski: új európai alapszerződésre van szükség

Varsó – A Brexitre adandó pozitív válasz az lenne, ha megreformálnák az Európai Uniót – jelentette ki pénteki varsói sajtóértekezletén Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, hozzátéve: új európai alapszerződés kidolgozására van szükség.

A PiS elnöke szerint az EU-ban szükséges reformok bevezetése – mely sokéves folyamat lenne – “egyfajta ajánlatot jelenthetne az Egyesült Királyság számára is”.

A reformok után az uniós intézmények “nem önkényes módon működnének”, újradefiniálnák az EU és a nemzetállamok közötti hatáskörmegosztást, szem előtt tartva mindenekelőtt a szubszidiaritás, vagyis az ügyközeli döntéshozatal elvét.

Kaczynski, bár megvalósíthatatlannak minősítette a konszenzus elvének szélesebb körű alkalmazását az Európai Tanács döntéshozatalában, a “nagyobb egyhangúsággal meghozott döntésekhez” való visszatérést javasolta, példaként hozva fel a “joanninai kompromisszum” jelenleg korlátozottan alkalmazott módszerét. Ez lehetővé teszi az uniós döntéshozatalban kisebbségben maradt tagállamok számára, hogy bizonyos ideig elhalasszák a többség által megszavazott döntés végrehajtását.

A PiS elnöke hangsúlyozta: Lengyelországban “nem merült fel az EU-ból távozás gondolata”. “Franciaországban azonban már igen, és beszélnek róla Hollandiában is” – folytatta, rámutatva az Ausztriában és Csehországban is észlelhető “nagyon erős” unióellenes hangulatokra. “Mindez a válság nagyon radikális elmélyüléséhez vezethet” – figyelmeztetett.

Úgy értékelte, hogy az EU ma is “a nemzetállamok Európája”, és elutasította a föderalizáció irányába mutató törekvéseket. Hibásnak minősítette azokat az elképzeléseket is, melyek a “kis unióhoz”, azaz a hat alapítótagból álló közösséghez való visszatérésről szólnak.

David Cameron pénteken kilátásba helyezett lemondására utalva Jaroslaw Kaczynski elmondta: a Brexit folyamatában két fél vett részt, a brit kormányfő becsületesen felajánlotta lemondását, de szerinte “az uniós hatóságoknak is fel kell tenniük maguknak bizonyos kérdéseket”.

– MTI –
hirdetés