Nagyvilág

2008.04.10. 13:06

Eldugták San Franciscóban az olimpiai lángot

<p>Több ezren tüntettek Kína ellen és Kína mellett is San Franciscóban, az olimpiai láng útvonalának következő állomásán. A lángot módosított útvonalon, gyakorlatilag titokban vitték körbe, és több százan vigyáztak rá. <dia width="900" height="700" alt="Eldugták San Franciscóban az olimpiai lángot 2008.04.10."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Eldugt_k_San_Francisc_ban_az_olimpiai_l_ngo/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Eldugták San Franciscóban az olimpiai lángot 2008.04.10." /></a></dia></p>

Sok kínai lakik San Franciscóban, ezért választották az olimpiai váltó egyik helyszínének.

Sokan tüntettek is Kína mellett, de Kína ellen is. Miattuk változtattak az utolsó pillanatban is többször a láng útvonalán, végül szinte titokban vitték azt körbe. A rendőrök több tüntetőt letartóztattak, de most nem próbálták eloltani a lángot, mint Londonban és Párizsban.

Közben New Yorkban performance-szal egybekötött tüntetést is tartottak Tibet mellett. Leborotválták egymás haját, majd jeleneteket játszottak el a néhány héttel ezelőtti, tibeti zavargásokból.

Argentína a következő állomás az olimpiai láng útján, és az egyetlen Latin-Amerikában, itt már előre tiltakoztak. A lángra több ezer rendőr vigyáz majd.

A kínaiak közben ismét elítélték a tüntetéseket. A Dalai Láma azt mondta, hogy a tüntetőknek tartózkodniuk kell az erőszaktól, de senki nem fogja tudni megakadályozni a tüntetéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!