Brexit – Ingatlan.com: a Brexit nem veszélyezteti a magyar ingatlanvagyont

Budapest – Jelentős értékvesztést okozott ugyan a pénzpiacokon Nagy-Britannia várható kilépése az Európai Unióból, de a Brexit a magyar lakosság egyik legfontosabb vagyonára, az ingatlanra egyelőre nem jelent veszélyt – az ingatlan.com elemzése szerint.

Az elemzés a magyar ingatlanvagyon értékét 55 ezer milliárd forintra becsüli. A Brexit a szakértők szerint ennek értékét akkor veszélyeztethetné közvetlenül, ha a lakosság lakáscélú hiteleit brit bankok finanszíroznák vagy a hitelfelvevők angol fontban adósodtak volna el. Ez azonban nem áll fenn. A lakáspiaci keresletet csökkentené az is, ha a vásárlók számottevő része a szigetországból érkezne, de ez sem áll a magyar lakáspiacra. Ugyancsak nem jellemző, hogy brit befektetők állnának magyarországi ingatlan-, illetve lakásberuházások mögött, így ebből a szempontból sem veszélyezteti a magyar lakáspiacot a Brexit – véli Balogh László, az ingatlan.com szakértője.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy közvetett hatása lehet annak, ha a kilépés miatt csökken a brit turisták száma Magyarországon, ez ugyanis mérsékelheti a lakáshotelek értékét. Ugyancsak negatív áttételes hatása lehet annak, ha a különböző országok jegybankjai – például az amerikai Fed – kamatemelési ciklusba kezdenének a Brexit miatt, mert ez globálisan csökkentheti az ingatlanberuházások iránti keresletet.

Azonban Balogh László szerint jelenleg a közvetett veszélyek egyikével sem kell komolyan kalkulálni a magyar ingatlanpiacon.

– MTI –