Brexit: idénymunkások helyett robotok

Anglia – Európai idénymunkások nélkül a brit mezőgazdaság rövidtávon szinte halálra van ítélve.

A Brexit az ottani agráriumnak sem jön jól, hiszen a gazdálkodóknak százezres nagyságrendű kieső munkaerőt kellene miatta pótolniuk. Egyesek szerint jó megoldás lenne az erőltetett ütemű robotizálás, ám a mezőgépgyártó cégek ellenérdekeltek abban, hogy újfajta eszközöket fejlesszenek, és ezzel rontsák a saját piacukat.

Pótolhatatlanok?

Anyagi szempontból részben előnyös lesz a britek számára, ha a közös piacon maradással kapcsolatos különalkuk nélkül lépnek ki az EU-ból. Bizonyos számítások szerint például hektáronként mintegy 8 euróval csökkenhetnek emiatt a tagállami agrártámogatási keretek, ami természetesen Magyarországot is rosszul érintené. Ugyanakkor az olcsó (jelentős részben kelet-európai) idénymunkásokat sem lesz könnyű pótolniuk a brit gazdáknak. A legmerészebb tervek arra irányulnak, hogy robotokkal helyettesítsék majd a hiányzó munkaerőt. A gépesítés térhódítását a szezonális munkások bérnövekedése is elősegítheti, illetve az a tény, hogy egyre nehezebb megfelelő alkalmazottakat találni a zöldség- és gyümölcsszüretek, valamint más betakarítási feladatok idejére.

Gyengült a font

Angliában mindezt nemcsak a technikai haladás, de a szükség is kikényszerítheti. A Brexit bejelentése óta a font sokat gyengült, így a szigetországi fizetések már nem olyan vonzók a kevésbé tehetős országokból érkező munkaerő számára. Statisztikai adatok szerint a brit mezőgazdaságnak évente 85-90 ezer idénymunkásra van szüksége, és mellettük 250 ezer olyan állandó alkalmazottat foglalkoztat, akiknek bő háromnegyede jelenleg az EU-ból érkezett. Ha ezeknek csupán a 20 százaléka dönt úgy, hogy a Brexit után inkább hazatér, akkor a briteknek további 50 ezer kieső embert kell pótolniuk.

HBN