Brexit – Francia lapok: a berlini fal összeomlásához hasonló esemény történt

Párizs – A francia sajtó a Brexitet a berlini fal összeomlásához hasonló történelmi fontosságú eseményként értékelte.

“Világméretű földrengés”, “mennydörgés”, “figyelmeztető lövés”, “Európát kiütötték”, “Európát földrengés rázta meg” – olvasható a lapok címoldalán, amelyek elsősorban attól tartanak, hogy a brit népszavazás eredménye fertőző lehet, és dominóhatást indíthat el az Európai Unióban. A szerkesztőségi írások a megrökönyödést tükrözik, de azt is megállapítják, hogy a Brexit valódi politikai lehetőséget teremtett Francois Hollande francia elnöknek Európa megmentésére.

A baloldali liberális Le Monde szerint “az EU-ra történelmi vereséget mértek”, a Libération – amely címlapján Good Luck felirattal jelent meg, és ironikusan sok szerencsét kíván a kötélen lógó Boris Johnsonnak, Nagy-Britannia várható következő kormányfőjének – úgy látja, hogy “Európa közös háza ég”. A lap ezért arra kéri a vezető európai politikusokat, hogy a történtek jelentőségéhez mérten lépjenek fel, és erősítsék meg az Európai Parlament politikai súlyát.

A Le Figaro szerint az Európai Unió megmentéséhez “mindent újra kell gondolni, a módszert, a célokat és a résztvevőket”. A konzervatív lap ugyanakkor úgy véli, hogy Nagy-Britannia kilépése az EU-ból “nem a világ vége, hanem csak azé az Európai Unióé, amelyet eddig ismertünk”.

– MTI –