Brexit – Cseh lap: az EU alapítói fenn akarják tartani a szervezet egységét

Prága – A német és a francia diplomácia vezetőjének részvétele a visegrádi négyek külügyminisztereinek hétfői prágai találkozóján azt jelzi, hogy az Európai Unió alapító országai nem szeretnék, ha Nagy-Britannia kiválása után a szervezet szétszakadna vagy felbomlana – írta kedden a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

“Az EU országainak most elsősorban azt kell jelezniük, hogy összetartanak. Az alapító országok külügyminisztereinek szombati berlini találkozója nem éppen ilyen jelzést adott. Látható azonban, hogy ezek az országok nem akarják Európa felosztását régi és új uniós tagállamokra. Az, hogy a prágai találkozóra a német és a francia külügyminiszter is eljött, nem megszokott dolog” – mondta a lapnak egy magát megnevezni nem kívánó magas rangú cseh diplomata.

“Ez még egy héttel ezelőtt lehetetlen lett volna. A V4-ek és Németország kapcsolatai az utóbbi hónapokban nem voltak eszményiek. A prágai találkozóban annak az igyekezetnek a megnyilvánulását látom, hogy a résztvevők a várható brit távozás ellenére is megmutassák, az EU-ban van lehetőség egy új egységre” – vélekedett Michal Korán, a prágai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének munkatársa.

A tekintélyes újság elemzése szerint Nagy-Britannia kilépésével a visegrádi csoport országai elveszítik legfőbb szövetségesüket az Európai Unióban, ezért a kialakult helyzetben gyorsan új támogatókat kell szerezniük. Nyilvánvaló, hogy a Brexitre adandó válasz megfogalmazásakor Németországnak és Franciaországnak lesz döntő szava. A két ország már felvázolt egy tervet is az EU jövőjéről, amely a prágai tanácskozáson is szóba került. Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter szerint a visegrádiak csatlakoznak a tervhez, de annak néhány pontjával szemben – például a védelem megerősítése – a V4-eknek kifogásaik vannak. A felmerült problémákat a V4-ek a Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter által javasolt júliusi pozsonyi konferencián szeretnék megvitatni a többi tagállammal – írta a Hospodárské Noviny.

– MTI –