Brexit – Brit rendőrfőnök: óvakodni kell a feszültségkeltéstől

London – Felelősségteljes magatartást kért a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) zajló kommunikációban a brit rendőrfőnökök országos tanácsának (NPCC) elnöke.

Martin Hewitt a testület által csütörtökön közzétett felhívásában úgy fogalmaz, hogy a Brexit ügyében erőteljes nézetek hangzanak el, gyakran hangos és szenvedélyes viták folynak, de mindenki felelősséggel tartozik azért, hogy a kommunikáció alaposan átgondolt és mérsékelt hangvételű maradjon, elkerülendő a feszültségek fellángolását.

Hewitt szerint a rendőrség a legrosszabb forgatókönyvekre is felkészül információgyűjtéssel, a potenciális fenyegetések, kockázatok mérlegelésével, de ez nem azt jelenti, hogy ténylegesen számol ilyen forgatókönyvek megvalósulásával.

Charlie Hall, az NPCC műveleti vezetője ugyanebben a felhívásban hangsúlyozta: a testületnek nincs olyan információja, amely a bűncselekmények vagy a közrend felbomlásának növekvő veszélyére utalna, de a rendőrség alaposan felkészült bármilyen fejleményre.

Hall szerint várható, hogy a következő hetekben gyakoribbá válnak a tiltakozó megmozdulások, de nincs olyan értesülés, hogy e demonstrációk ne lennének az eddigiekhez hasonlóan békések.

Az NPCC műveleti vezetője szerint a brit EU-tagságról 2016-ban tartott – a kilépésre voksolók szűk, 51,89 százalékos többségű győzelmével végződött – népszavazás után jelentősen megugrott a gyűlölet vezérelte bűncselekmények száma.

Hozzátette: az ilyen jellegű bűnügyek gyakorisága azóta csökkent, de még mindig meghaladja a népszavazás előtti szintet.

Nemrégiben 55 alsóházi képviselő személyesen a londoni rendőrség főparancsnokához, Cressida Dickhez intézett közös levelet, súlyos aggályuknak hangot adva a parlament körüli közrend és biztonság romlása miatt.

A kormánypárti és ellenzéki, Brexit- és EU-párti képviselők által egyaránt aláírt levél szerint az elmúlt hónapok békés és nyugodt tiltakozásai “csúf elemmel” egészültek ki, miután “szélsőségesen jobboldali kötődésű emberek” is megjelentek a környéken, és mind gyakrabban megfélemlítő, potenciálisan törvénysértő cselekményeket követnek el képviselők, újságírók, aktivisták és járókelők ellen.

A levél szerzői szerint úgy tűnik, hogy a rendőrségnek és az illetékes hatóságoknak nincsenek összehangolt válaszintézkedéseik a jelenségre.

A képviselők levelének közvetlen előzményeként Brexit-párti tüntetők nácinak nevezték Anna Soubryt, a kormányzó brit Konzervatív Párt egyik alsóházi képviselőjét, aki EU-párti álláspontjáról közismert.

Soubry éppen a BBC televíziónak adott interjút a parlament előtti kihelyezett szabadtéri stúdióban, és az ellene tüntetők skandálása jól hallatszott az élő adásban.

Amikor a képviselő az interjú után vissza akart térni a parlamentbe, a tüntetők körbevették, a törvényhozási épület bejáratáig kísérték és közvetlen közelről kiabáltak felé sértéseket, trágárságokat, miközben az incidenst többen közülük telefonjukon rögzítették.

A parlamentet őrző rendőrök nem léptek közbe, de később az egyik tüntetőt őrizetbe vették.

– MTI –