Brexit – Az orosz jegybank és az orosz vezetők nem aggódnak

Moszkva – Oroszország vezetői és központi bankja nem tartja különösebben kockázatosnak az orosz gazdaságra nézve Nagy-Britannia európai uniós tagságának megszűnését, de a moszkvai értéktőzsde és az orosz rubel is megszenvedte pénteken a brit népszavazás váratlan eredményét.

A moszkvai értéktőzsde irányadó mutatói közül a dollárban számított RTS-index eddigi napi mélypontján 5,71 százalékos mínuszban, 887,44 ponton, a rubelben számított MICEX-index pedig 3,78 százalékos veszteségben, 1846,91 ponton állt. Helyi idő szerint délután fél három körül az RTS 4,70 százalékkal, a MICEX pedig 2,63 százalékkal volt alacsonyabb csütörtöki záróértékénél.

Az euró 0,15 százalékkal 72,63 rubelre, a dollár pedig 2,80 százalékkal 65,61 rubelre erősödött a moszkvai tőzsde devizakereskedésében, de napi maximumán a dollár 3,09 százalékos, az euró pedig 2,04 százalékos nyereségben állt.

A jegybank pénteken kiadott közleményében úgy fogalmazott, hogy a világpiacok reakciója nem okozott meglepetést, és nem jelent közvetlen fenyegetést Oroszországra nézve. A központi bank szoros figyelemmel követi a helyzet alakulását, és rendelkezik a szükséges eszközökkel az instabil piaci feltételek közötti működéshez.

A pénzügyminiszter szerint a Brexitnek csak korlátozott hatása lehet az orosz gazdaság dinamikájára, a piaci kilengések nem lesznek olyan hevesek, mint a közelmúltban. Anton Sziluanov rámutatott, hogy a kőolaj árának csökkenése, a rubel gyengülése és a pénzpiaci volatilitás “kellemetlen esemény”, de nagyságrendekkel kisebb mértékű, mint amit átélt az ország, amikor a nyugati szankciók bevezetésével párhuzamosan az olaj világpiaci ára csökkenésre váltott.

“A brit népszavazás megmutatta, hogy a piacok és a világgazdaság töretlen fellendüléséhez fűzött remények túlságosan optimisták voltak… A világ már nem halad magabiztosan a globalizáció és a világkereskedelem fejlődésének útján” – hangoztatta a miniszter újságíróknak nyilatkozva.

Orosz elemzők szerint a Brexit orosz gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatása a nyersanyagárak csökkenésében nyilvánulhat meg, illetve abban, hogy a befektetők elfordulnak a kockázatosabb eszközöktől.

– MTI –