Brexit – A horvát kormány megtesz mindent a következmények csökkentésért

Zágráb – Sajnálatának adott hangot az ügyvezető horvát kormány pénteken az európai uniós tagság feladását eredményező előző napi brit népszavazás miatt, egyúttal hangsúlyozta, mindent megtesz a brit kiválás Horvátországot érintő hátrányos következményeinek enyhítéséért, és a többi uniós tagállammal együtt azon munkálkodik, hogy EU egységes és erős maradjon.

A kabinet közleménye szerint a brit kiválás (Brexit) a legnagyobb csapás az EU egységére nézve olyan pillanatban, amikor az unió bővítési folyamata a szomszédos országokra is kiterjedne.

A kabinet úgy véli: nem szabad elfelejteni, hogy az EU nem csak szigorú szabályok és törvények együttese – mint az a hosszú csatlakozási folyamat alatt tűnhetett -, olyan nemes gondolatok megvalósítása a célja, mint a béke és együttműködés megteremtése Európában a több száz éves ellentétek után.

“A britek döntése nem változtatott ezen” – olvasható a szövegben, amely szerint Zágráb bízik abban, hogy az Egyesült Királyság korrekt és jó partnere marad az EU-nak.

“Az egyesült Európa magasztos céljainak, a közös munkának, a biztonságnak és a stabilitásnak továbbra sincs alternatívája” – szögezte le a horvát kormány.

– MTI –
hirdetés