Brexit – A brit kormány bejelentette a kilépési folyamat megindítását

Akt.:
Brexit ellen tüntetők a Big Bennél
Brexit ellen tüntetők a Big Bennél - © Fotó: AFP / Justin Tallis
Brüsszel – Megküldte az értesítést a brit kormány a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról, hivatalosan elindítva az Egyesült Királyság uniós tagságának megszűnéséhez vezető folyamatot – jelentette be szerdán Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

“Kilenc hónap után az Egyesült Királyság megküldte az értesítést” – írta az uniós állam- és kormányfőket tömörítő testület vezetője a Twitteren, röviddel azután, hogy Tim Barrow, az EU melletti brit nagykövet átadta neki a Theresa May miniszterelnök által aláírt levelet.

A bejelentést követően nyilatkozatot adott ki az Európai Tanács, amelyben leszögezték, egységesen, konstruktív szellemben fognak fellépni a bennmaradó tagállamok a szigetország kilépésének feltételeiről szóló tárgyalásokon, és meg fogják védeni az érdekeiket.

A dokumentum szövegét jóváhagyó “huszonhetek” sajnálatukat fejezték ki a britek döntése miatt, azonban kiemelték, hogy készen állnak a most következő folyamatra, és reményüket fejezték ki, hogy az Egyesült Királyság a jövőben is közeli partnere marad az uniónak.

Hangsúlyozták: mindenekelőtt a bizonytalanság mérséklésére van szükség, amihez elsődleges fontosságú az állampolgárok jogainak biztosítása.

Sajtóértekezletén Donald Tusk arról számolt be, hogy a kárelhárításról fognak szólni a kilépési tárgyalások, a cél az EU állampolgárai, vállalatai és tagországai által elszenvedett veszteségek minimalizálása.

Bejelentette, pénteken közzé fogja tenni a javaslatait az iránymutatásokra, amelyek alapján Michel Barniernek, az Európai Bizottság által kinevezett Brexit-ügyi főtárgyalónak el kell járnia a kiválási tárgyalások során.

BRITAIN-POLITICS-EU-BREXIT

Fotó: AFP / Andy Buchanan

Ezen iránymutatásokról a bennmaradó tagországok vezetőinek kell megegyezniük az április 29-i csúcstalálkozójukon. A bizottság ezt követően tesz majd javaslatot a tárgyalások megkezdésére, amit még a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Tusk felhívta rá a figyelmet, hogy most még semmi nem változott, a “kilépés pillanatáig” érvényesek maradnak a szigetország szerződéses jogai és kötelezettségei.

Azt kívánjuk, hogy bárcsak ne lépne ki az Egyesült Királyság, de van egy pozitív oldala is a Brexitnek, mégpedig az, hogy “eltökéltebbé és egységesebbé” tette a “huszonheteket” – fogalmazott sajtótájékoztatóján az Európai Tanács vezetője.

Hozzátette, ennek ellenére “sem Brüsszelben, sem Londonban nincs értelme úgy tenni, mintha ez egy vidám nap lenne”.

Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – a kilépési folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokra. Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról. Ehhez azonban az Európai Unióban maradó többi 27 ország egyhangú beleegyezésére lenne szükség.

– MTI –


Brexit – Theresa May: nincs visszaút, az Egyesült Királyság kilép az EU-ból

Theresa May brit miniszterelnök szerint a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról Brüsszelben szerdán átadott értesítés azt jelenti, hogy immár “nincs visszaút”, az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból.További hírek a Nagyvilág kategóriából