Bravúr kell a debreceni salakon

Bravúr kell a debreceni salakon
Bravúr kell a debreceni salakon - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Parádés versenyre van kilátás az Eb-elődöntőn – komoly erőpróba vár Tabakára és Magosira.

Újabb salakmotoros világversenyt rendeznek Debrecenben: május 1-jén, pénteken 15 órától az egyéni Európa-bajnokság elődöntőjének ad otthont a Gázvezeték utcai salakstadion. A szezon egyik legjelentősebb hazai viadalán 11 ország 16 motorosa küzd azért, hogy a legjobb hat között végezve bejusson a challenge-be.

Sztárparádé

A nagy salakos nemzetek közül Dánia, Lengyelország, Svédország, Oroszország, Németország és Csehország is delegál pilótát a megmérettetésre, így többek között olyan egykori Grand Prix-s klasszisok is motorra ülnek, mint Kenneth Bjerre, Leon Madsen, Piotr Protasiewicz, Jurica Pavlic, a svéd válogatott meghatározó tagja, Oliver Berntzon, az oroszok kiválósága, Vitalij Bjelouszov, illetve napjaink legjobb cseh vaspapucsosa, Vaclav Milik. A startlistát böngészve egyértelmű, igazi sztárparádét láthat a nagyérdemű, ezáltal nagyon nehéz dolguk lesz hazánk képviselőinek, Tabaka Józsefnek és Magosi Norbertnek.

Európa házhoz jön

Az Eb-elődöntő felvezetéseként tartottak sajtótájékoztatót a cívisvárosi Roncs Bárban szerdán, ahol elhangzott, a május 1-jei megmérettetésen túl még két kontinensviadalt rendez a Debrecen Speedway SE: május 25-én a junior elődöntőnek, míg szeptember 26-án a páros finálé házigazdája lesz a cívisváros. Visszatérve a pénteki viadalra, kiderült, hogy Tabaka József felkészítését Tihanyi Sándor végzi, a rutinos salakos elmondta, az edzéseken elvégzett közös munkának már vannak eredményei, reméli, ennek látszatja is lesz az Európa-bajnokságon.

Mindenki szurkoljon!

Az egyik magyar főszereplő, Tabaka József kiemelte, rendkívül erős mezőny áll starthoz Debrecenben, de mindenképpen szeretne megfelelni az elvárásoknak, azaz harcolni fog a továbbjutásért. A debreceni salakszóró elmondta, ilyen szinten nüanszok döntenek egy-egy pont sorsáról, viszont ezek az egységek nagyban befolyásolják a végeredményt. Tabaka reményét fejezte ki, hogy minél többen szurkolnak majd a helyszínen, hiszen ez plusz motivációt jelent a számára.

Bernáth Csaba, a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló bár tulajdonosa arról beszélt, hogy még szorosabbá teszik az együttműködést a debreceni salakosokkal, így a jövőben játékok és különböző kedvezmények várják a szurkolókat, az első rögtön a május 1-jei viadalhoz kötődik.

Idősebb Tabaka József zárszóként elmondta, a klubvezetés továbbra is szeretne kedvezni a családoknak, így a szokásoknak megfelelően a 14 éven aluli gyermekek ingyen látogathatják a debreceni salakversenyeket.

Épül-szépül a stadion

A Gázvezeték utcai salakstadion jövőjéről is szó esett a szerdai sajtótájékoztatón. A klub elnöke, idősebb Tabaka József elárulta, komoly beruházásokkal akarják felújítani a létesítményt, ennek egyik első eredménye a közel 400 négyzetméternyi zajvédő fal felállítása. De ezen túl számos terv van talonban, így például a depó áthelyezése a vasút felőli oldalra, fedett lelátó és műanyag székek felszerelése a célegyenesben. A beruházásokkal kapcsolatban egyeztetnek a debreceni városvezetéssel, s pályázatokat nyújtanak be. A klubvezető hangsúlyozta, ahogy a költségvetésük engedi, tovább folytatják a munkálatokat.

HBN


Eb-elődöntő után GP-kvalifikáció

Nem sok ideje marad a pihenésre Tabaka Józsefnek a május 1-jei debreceni Európa-bajnoki viadal után, hiszen másnap, szombaton az ausztriai Sankt Johann im Pongau-ban lesz jelenése Grand Prix-kvalifikációs versenyen. A 16 fős mezőnyben Tabaka egyedül képviseli színeinket, az ellenfelei között megtalálható a dán Michael Jepsen Jensen, a cseh Krcmar, az ausztrál Dakota North és az ukrán Loktajev. A legjobb hét jut jut az elődöntőbe.

Elvileg hat hely lenne kiadó

A versenykiírás értelmében a salakmotoros egyéni Európa-bajnokság debreceni versenyéből az első hat helyezett jut a szlovéniai Lendván megrendezendő challenge-be. Viszont fontos kitétel, ha az elődöntőben szlovén salakmotoros (Conda vagy Kovacic) nem végez továbbjutást érő pozícióban, akkor a cívisvárosból – csakúgy, mint a másik két helyszínről – mindössze öten kvalifikálják magukat a következő körbe.
hirdetés