BP: bőven lesz nyersolaj 2050-ben is

Budapest – Szemben azzal az általánosan elterjedt nézettel, hogy kifutóban vannak a Föld fosszilis energiahordozó forrásai, a brit BP olajipari konszern állítása szerint még 2050-ben is bőven lesz nyersolaj – idézi a német Die Welt a BP hétfőn nyilvánosságra hozott Technolgy Outlook tanulmányát.

A dokumentum szerint a technológiai fejlődésnek köszönhetően az ár is megfizethető lesz.

Az olajipari konszern tanulmánya arra a következtetésre jut, hogy 35 év múlva 455 milliárd tonna olaj-egyenérték áll majd az emberiség rendelkezésére, mintegy húszszorosa a 2050-re prognosztizált felhasználásnak.

“Nem fognak kimerülni az energiaszükséglet fedezéséhez szükséges készletek” – szögezte le a tanulmány bevezetőjében Bob Dudley, a BP vezérigazgatója. “A meglévő és az új technológiáknak köszönhetően elegendő készletekkel rendelkezünk majd a világ elsődleges energiaszükségletének a fedezéséhez 2050-ig és azon túl” – mutatott rá.

A BP szakemberei úgy látják, hogy a rendelkezésre álló készletek növeléséhez komoly technológiai áttörésre sincs igazán szükség, mivel a kitermelhető készletek nagyságát a termelési hatékonyság javításával is meg lehet növelni.

– MTI –