Bozóttüzek és melegrekord Ausztráliában

Bozóttüzek pusztítanak Ausztrália délkeleti részén, miközben minden idők egyik legmagasabb hőmérsékletét, több mint 44 fokot mértek az országban Újév napján.

Sydneytől északra négy nagyobb tűz tört ki, helyenként 20 méteres lángok pusztítanak. Több mint 50 ház lakóit kellett evakuálni Woy Woy Bay-en – közölte a nemzeti rádióadó.

Helikopterekről ledobott vízbombákkal igyekeznek segíteni a tűz megfékezésében a tűzoltóknak. A Sydneyből a középső partok felé tartó nagyobb utakat lezárták. Magában Sydney városában eközben 44,7 fokot mértek. Tűzgyújtási tilalmat vezettek be, a közeli nemzeti parkokban pedig lezárták a gyalogösvényeket.

Új-Dél-Walesben 3 ezer tűzoltó van készenlétben, miközben várhatóan tovább romlanak az időjárási feltételek a nap folyamán. Valószínűleg délután a szél is feltámad. A tűzoltók arra kérték a gazdákat, hogy hagyják abba az aratást, mivel attól lehet tartani, hogy a gépekből kipattanó szikrák további tüzeket okozhatnak.

A tűz eddig 9 ezer hektáron pusztított, több házat megrongált, és a lángokban két ember megsérült.

Meteorolósuok szerint 2005 első tíz hónapjában több mint egy fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet, mint az elmúlt 30 évben. Melbourne-ben a legforróbb szilveszter éjszaka volt az idei. A hőmérséklet elérte a 42,9 fokot, megdöntve ezzel az eddigi melegrekordot, amit 1862 decemeber 31-én jegyeztek fel. A hőmérséklet akkor 41,7 Celsius fok volt.