Bővül a buszgyártással foglalkozó debreceni üzem

Akt.:
Bővül a buszgyártással foglalkozó debreceni üzem
© Fotó: Kiss Annamarie
Debrecen – Több mint ötven busz készre gyártását végzik napjainkban az ITK Holdingnál. A vállalat az üzem bővítését is tervezi a folyamatosan nagy igényeknek köszönhetően, és szintén előkészítés alatt áll már a Déli Ipari Parkban történő beruházás. A tervek szerint mintegy 100-200 buszt értékesít idén a vállalat – ismertették a szerdai sajtótájékoztatón.

Idén több mint száz autóbuszt is eladhatnak az ITK Holding gyárából.

Az ITK Holding tavaly nyert közbeszerzést a Volán Zrt. felé, melynek számára készre gyártást végeznek jelenleg a gyárban, alacsony padlós, városi autóbuszokkal. Remélhetőleg jövőre külföldre is fognak szállítani a buszokból.

Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója | Fotó: Kiss Annamarie

– Az idei kapacitásunk körülbelül 100-200 autóbusz közé tehető. A készre gyártás egy szerkezetkész buszban például azt jelenti, hogy az üléseket, kapaszkodókat, vezetékeket nekünk kell beszerelni a járműbe, és ennek kapcsán üzembe is helyezzük őket – mutatott rá Kossa György, az ITK Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója. – Újabb típussal dolgozunk, az alacsony padlós autóbuszokkal, tehát bővül a kínálat. Ezt követően idén a megrendelési számok magassága miatt megkezdjük egy 3000 négyzetméteres csarnok kivitelezését, és előkészítjük a Déli Ipari Parkban történő beruházást, melyet várhatóan ősszel vagy jövő tavasszal elkezdhetünk. Ha ez megvan, akkor összességében 1000-1200 autóbuszt fogunk tudni egy évben kibocsátani, s ez európai szinten is nagyon jónak minősül – vette számba a cégvezető.

Fotó: Kiss Annamarie

Magyar szakértelemmel

– Jó érzés számunkra, hogy a magyar utakon egyre több olyan jármű fog megjelenni, amely az itt élő emberek munkájának köszönhető, és Debrecenben bocsátják ki. Azt gondolom, olyan fejlődő ütemet tudunk diktálni, amit mi sem gondoltunk. Ehhez szükség van arra, hogy meglegyen a megfelelő szakmai tudás, a technológiai transzfert biztosító kapcsolat, valamint legyen egy tőkeerős háttér, hogy iparfejlesztést lehessen végrehajtani. Ez mind magyar mérnöki tudásra épül, nem vásárolt tudásra – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

A telephelyen szakmunkásképzés is folyik; jelenleg a 63 szakmunkástanuló mellett tíz egyetemi hallgató is tanul, akik duális képzésben szereznek tapasztalatot az üzemnél. A városban üzemelő nagy buszok javításakor tanulják meg a jármű felépítését és működését. Az üzemben pedig csaknem 250 dolgozót foglalkoztatnak.

GyT