Bővültek a könyvtári szolgáltatások

A Kertész László Városi Könyvtár tartja a lépést a kor kihívásaival és nem utolsó sorban az olvasók igényeivel.

Aki azt gondolta a könyvtár elavult intézmény, az téved. Aki pedig a hideg téli időben nem szívesen mozdul ki otthonról, az sem marad le semmiről.

Nemrégiben zárult le az a projekt, amelynek köszönhetően az újítások létrejöhettek. Andorkó Mária könyvtárvezető a záró eseményen foglalta össze mindazon változásokat, amelyek a Kertész László Városi Könyvtár a TIOP – 1. 2. 3 – 08/1 támogatásával megvalósult „A hajdúböszörményi Kertész László Városi Könyvtárban infrastruktúra-fejlesztése a bárki számára könnyen elérhető információ és tudás megszerzése érdekében” elnevezésű projekt keretében végrehajtott. A www.hbkonyvtar.hu oldalon bárki számára hozzáférhetőek a tudás forrásai, vagyis online böngészhetnek az érdeklődők a könyvtár állományában.

Sőt, kölcsönözhetnek, hosszabíthatnak, előjegyezhetnek az olvasók otthonról néhány gombnyomással, vagy kérdéseik esetén üzenetet is küldhetnek a könyvtárosoknak. Az Ariel dokumentumküldő- és fogadó szoftver és a szükséges hardver eszközök pedig további kényelmi szolgáltatásban nyújtanak segítséget.

Ezek a szakkifejezések ugyanis azt takarják, hogy ha egy újságcikket, rövid szöveget szeretnének elolvasni, otthonról, akkor kérésünkre a könyvtárosok beszkennelik a szükséges rövid dokumentumot és elküldik az érdeklődő részére.

Lehetőség van számítógép és internethálózat használatára, hiszen tíz új számítógéphez jutott az intézmény a pályázat keretében. Aki pedig saját készülékkel érkezik, a wifi router segítségével minden nehézség nélkül ott helyben is csatlakozhat a világhálóhoz. Az esélyegyenlőség területén újabb előrelépés a Braille nyomtatás, amellyel a vakok és gyengénlátók részére nyújt segítséget ezentúl a könyvtár.

Az újdonságokhoz sorolhatjuk még, hogy nagyobb alapterületen, felújított, barátságos gyerekkönyvtár várja ezentúl a gyerekeket, hogy az olvasás szeretetére nevelje az ifjúságot.

Fekete-Szabó Katalin