Botrányok sújtják a szombati választásokra készülő Robert Ficót

A független Szlovákia 17 éves történetének legnagyobb politikai botránya sújtja Robert Fico kormányfőt, aki a szombati általános választásokra készül – írta pénteken az AFP.

A francia hírügynökség közlése szerint Fico “akkor került bajba, amikor egy szlovák lap megszellőztetett egy hangfelvételt, amelyen a kormányfő pártjának rejtélyes támogatóiról beszél, és azzal kérkedik, hogy csaknem hárommillió eurót gyűjtött össze az eszét használva.”

Fico azt állítja, hogy a felvétel hamisítvány, és pert indított a szöveget közzétevő Sme című lap főszerkesztője ellen. Az AFP szerint hónapokba is telhet, mire bebizonyosodik, hogy a felvétel igazi vagy hamis. A 65 másodperces anyag feltehetően a 2002-es választások előtt született, abban az időszakban, amikor még nem állt össze Fico pártja, a Smer pártlistája.

“Létre kell hozni egy párhuzamos pénzügyi konstrukciót a választási kampányra” – ez hangzik el a felvételen a Robert Ficóéra erősen emlékeztető hangú férfi szájából – közölte a francia hírügynökség.

A magát szociáldemokrata irányultságúnak nevező SMER kormányfője egy másik ügy kapcsán is botrányt keltett. Az AFP közlése szerint az árvízkárosultak részére létrejött alapból 17 ezer eurót juttatott egy modellnek, aki személyi edzőjére, ruháira, ételeire, manikűrözésre és fodrászra költötte a pénzt.

A szlovák ellenzék szerint a Fico vezette kormánykoalíció amúgy is elfecsérelte az árvízkárosultaknak szánt pénzt, miközben a kormány mindent segítséget megígért a természeti csapás áldozatainak, akik közül hárman meghaltak az áradások következtében – írja az AFP.

A francia hírügynökségnek a szombati választások előtt közzéadott elemzése szerint Fico pártjának támogatottsága 30 százalékos jelenleg, a Focus nevű intézet csütörtökön közzétett felmérése szerint. A felmérés azt mutatja, hogy Mikulás Dzurinda Szlovák Demokratikus és Keresztény Uniója, a Kereszténydemokrata Mozgalom, a Szabadság és Szolidaritás Pártja, valamint a két magyar tömörülés, a Magyar Koalíció Pártja és a Híd legyőzhetnénk Ficót és jelenlegi szövetségesét, Slotát, amennyiben összefognának.

– Független Hírügynökség –