Borvidéki múltunk nyomában

Bizony régen is jóféle szőlő termett az Debrecen környéki földeken
Bizony régen is jóféle szőlő termett az Debrecen környéki földeken - © Fotó: HBN archív
Debrecen – Járdovány, Bakator, Szlankamenka – ha ezek az elnevezések ismerősek, akkor lehet, hogy Önt keresik.

Azt beszélik, hogy Csokonai szívesen pihent meg a bagaméri káptalani szőlődombokon, és az itt termett Gohér kifejezetten kedvére volt Ferenc Józsefnek. A 17. században Debrecen város borból származó bevétele még egy szinten volt a szarvasmarháéval – mondott szemléletes példákat Rakonczás Nándor, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének munkatársa arra, milyen híres is volt a Debrecen-Érmelléki borvidék.

Az érdekességek sora azonban folytatható, hiszen a város felsőbb rétegének érmelléken volt szőlője, s ez nem csak a jó történeteket alapozta meg, de a végvárak borral való ellátását is.

Nem hagyják veszni

Rakonczás Nándor és munkatársai azonban nem szeretnék, ha ezek az értékek végleg a múltba vesznének ezért úgy döntöttek, hogy gyűjtőmunkába kezdenek. – Szeretnénk felhívni azok figyelmét, akik még őriznek öreg tőkéket a régi időkből, hogy pallagi tangazdaságába összegyűjtenénk a valamikor itt termesztett szőlőfajták még fellelhető anyagát (elsősorban vessző formájában) – mondta, hangsúlyozva: akár helybe is mennek a vesszőkért. Hogy mely fajtákat keresik, s milyen úton lehet kapcsolatba lépni Rakonczás Nándorral, arról keretes írásunkban olvashatnak!

A teljes cikk további érdekességekkel a Debrecen-Érmelléki borvidékről pedig a www.naplo.hu-n illetve a Napló szerdai lapszámában olvasható.

HBN-FÁ

A keresett szőlőfajták
Alant termő, Bakator, Balafán, Bánáti rizling, Bodonszőlő, Dinka, Ezerjó, Furmint, Gohér fehér (vagy Bihari boros, Borosfehér), Gohér piros, Hárslevelű, Juhfark, Járdovány, Jenő-szőlő, Kadarka, Mézes fehér, Mustos vagy Mustos fehér, Ortliebi, Porcsin, Pozsonyi, Polyhos, Rajnai rizling, Szerémi zöld, Szagos szőlő, Sárfehér, Szlankamenka, Válas erdei (vagy Erdei).

Ha valaki rendelkezik ilyen fajta szőlővel, esetleg ismer olyat akinél ezek közül bármelyik megtalálható, keresse Rakonczás Nándort a 20/524-0475-ös telefonszámon, vagy írjon neki e-mailt a rakonczas@agr.unideb.hu címre.