Helyi közélet

2016.12.17. 17:35

Ez lesz minden idők egyik legkülönlegesebb színházi élménye Debrecenben

Debrecen - Csehov drámája magyarul, Andersen meséje japánul.

Debrecen - Csehov drámája magyarul, Andersen meséje japánul.

Hétfőről keddre virradóan a világ kétszázhatvan pontján számos nyitott néző egyszerre helyezi magát kényelembe egy ülőalkalmatosságon, tárja ki a szívét és elméjét az elsötétülő térben, s szenteli figyelmét a színpadon zajlókra. Ennek a közösségnek lehet része az, aki ellátogat a debreceni Kosár Közösségi Térbe, ahol a Debreceni Színjátszó Stúdió Független Színház és Japán Kulturális Szolgáltatóközpont hajnali fél 2-től játssza Csehov Leánykérés című egyfelvonásos komédiáját. Dr. Pinczés István rendező, művészeti vezető pénteki tájékoztatóján elmondta: a világméretű flashmob a Debrecenben 1982 óta rendszeresen megforduló japán rendező, Koizumi Hirosi és társulata, a tojamai Bungeiza Gekidan egyedülálló kísérletére épül. A csapat előadást tart az Antarktiszon mínusz negyven fokban; maguk szervezték a közönség utaztatásától kezdve, a teátrumként szolgáló sátor építtetésén át mindent. A chilei előadás időszámításhoz méri minden az AITA (Nemzetközi Amatőr Színházi Egyesület) kötelékében lévő, a flashmobhoz csatlakozó közel háromszáz ország színi csoportjai, így lett a debreceni esemény: Hajnali színház – a „Felkelő Nap Sugarainál”. Utóbbi a stúdióvezető legutóbbi díjára utal, áprilisban a császár A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugárpárjának Rendje kitüntetésben részesítette.

– Mint a császár hű szolgája, kötelességemnek éreztem méltómód köszönteni őt – mondta el kedd hajnali esemény – és a Déli sarki expedíció – egyik aktualitását. Másrészt a tojomaiak így emlékeznek a 47 róninra, akik 1701. december 14-én megbosszulták az urukra kényszerített öngyilkosságot, s ezzel állítanak emléket Roald Amundsen norvég felfedezőnek, aki 1911. december 14-én érte el a Déli sarkot. Személyes vonatkozása is van a nagy vállalkozásnak: Koizumi Hirosi és Koizumi Kuniko ezzel ünneplik 58. házassági évfordulójukat. A Kosár – amely egy éve biztosít próba-, és gyakori előadáshelyszínt a stúdiónak – tulajdonosa, Barcsa Tamás kifejtette minden kultúrinnovatív kezdeményezésnek szívesen „válnak” otthonává. Az est étkeiről, italairól és a stúdióval való kapcsolatáról ejtett szót Wesser László.

HBN–HABE


Világtalálkozó

A rendező említést tett arról, hogy tevékenyen vesz részt a munkafolyamatban, amelynek köszönhetően a város eséllyel pályázik a 2018-as amatőr színházi világtalálkozó szervezésére, ezzel is nö


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában