Börtönbüntetésre ítélték Törökországban azt a nőt, aki élő adásban elítélte a délkeleten zajló erőszakot

Ankara – Tizenöt hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy isztambuli bíróság azt a nőt, aki egy török kereskedelmi televízió élő adásában elítélte a főként kurdok lakta Délkelet-Törökországban zajló erőszakot – írta a Cumhuriyet című, kormánykritikus török napilap csütörtökön.

A Kanal D televíziós csatorna Beyaz Show című műsorának 2016. január 8-ai adásába az egyik néző telefonon kapcsolódott be a délkelet-törökországi Diyarbakirból. A nő Ayse Celik néven és tanárnőként mutatkozott be. “Tudatában vannak Önök, hogy mi zajlik Törökország keleti részében?” – kezdte rövid felszólalását. Majd arról beszélt, hogy gyerekek és nők halnak meg az összetűzések következében, valamint kérte a hallgatóságot, hogy emeljék fel hangjukat a vérontás ellen. Celik arra is kitért, hogy a helyszínen átélt események a médiában másképp jelennek meg. Beyazit Öztürk műsorvezető a közönséggel megtapsoltatta a betelefonálót.

Celiket azzal vádolták, hogy terrorszervezet számára folytatott propagandatevékenységet azzal, hogy a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyvereseinek erőszakcselekedeteit jogosnak tüntette fel beszédében.

A Beyaz Show 1996 decembere óta a török televíziónézők egyik legkedveltebb péntek esti műsora, amelyben a műsorvezető hétről hétre ismert külföldi és hazai sztárokat lát vendégül. A Kanal D emellett Törökország egyik legnézettebb kereskedelmi televíziós csatornája.

A török biztonsági erők és a PKK között két és fél év fegyverszünet után 2015 júliusában újultak ki a harcok Délkelet-Törökországban. 2015. december közepén Ankara nagyszabású támadást indított a kurdok lakta térségben. Több helyen 24 órás kijárási tilalmat rendeltek el. Az 1984 óta tartó konfliktusban közel 50 ezer ember vesztette életét.

– MTI –