Börtönbüntetés fenyegeti az adócsalókat

Debrecen – Április elején folytatódhat a Debreceni Ítélőtáblán az az adócsalási ügy, mely vádlottjai több éven keresztül százmilliós kárt okoztak az államnak.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék megállapította tényállás szerint az elsőrendű vádlott, Gy. Csaba 2003. és 2008. között négy gazdasági társaság nevében – valótlan könyvelési adatok alapján készült – adóbevallásokat, mérlegeket készített és nyújtott be az illetékes adóhatósághoz, cégbírósághoz. A kizárólagos cél az volt, hogy minimális szintre csökkentsék egy esetleges adóellenőrzés elrendelésének valószínűségét.

Az öt vádlott közül hárman olyan teljesítést igazoló jegyzőkönyveket készítettek, melyek szerint a kft.-ék elvégezték a szerződésben vállalt munkát, illetve a cégek nevében – 5-8 százalékos „sikerdíj” ellenében – földmunkákhoz, tereprendezéshez, építési munkákhoz kapcsolódó, valótlan tartalmú számlákat állítottak ki. A számlákat Gy. Csaba szerepeltette az adóbevallásokban. Az említett időszakban a három vádlott 214 millió forinttal csökkentette az ÁFA-bevételt, több 5 millió forint ÁFA-t igényelt vissza megtévesztésével, míg társasági adónemben 162 millióval károsította meg az állami költségvetést.

A büntetőügyben – mely több vádlottját letöltendő börtönbüntetéssel sújtották nem jogerősen – szerdán szakértői véleményt szerzett be a bíróság; a tárgyalás április 2-án folytatódik.

HBN