Magyarország

2008.04.17. 21:11

Az utolsó utáni egyeztetés sem hozott eredményt Budapesten

<p>Budapest - Nem történt érdemi előrelépés a BKV vezetőinek és a szakszervezeteknek a csütörtök esti tárgyalásán sem.</p>

A BKV vezetősége személyesen a munkavállalókhoz fordult

A BKV Zrt. telephelyein elhelyezett plakátokkal, valamint a társaság belső körlevelében hívja fel dolgozók figyelmét, fontolják meg, mit érhetnek el a péntekre tervezett egész napos sztrájkkal. A közlekedési vállalat vezetőségének tagjai személyesen látogattak el több telephelyre csütörtökön, hogy megkérjék a munkavállalókat, hogy egy újabb munkabeszüntetéssel ne kockáztassák a budapestiek szimpátiáját egy újabb közlekedési káosszal.

BKV Zrt. csütörtöki közleményében azt írja, hogy a szakszervezetekkel folytatott tárgyalásokon az érdekképviseletek semmilyen kompromisszumra nem voltak hajlandóak, ezért a társaság vezetősége személyesen a munkavállalókhoz fordult. A közlekedési társaság telephelyein elhelyezett plakátokon, a BKV Zrt. belső körlevelében is felhívták a dolgozók figyelmét arra hogy, fontolják meg, mit érhetnek el a tervezett egész napos sztrájkkal.

A vállalat vezetőségének tagjai csütörtökön személyesen is ellátogattak több telephelyre, ahol személyes beszélgetéseken kérték a munkavállalókat, segítsenek abban, hogy a budapesti lakosság nehezen megszerezhető támogatását, szimpátiáját egy újabb közlekedési káosz előidézésével ne veszítsük el - olvasható a közleményben.

A BKV vezetése azt ígéri: megszervezi a munkát mindazon dolgozók számára, akik úgy döntenek, hogy nem vesznek részt a sztrájkban.

Nemes Gábor, a Cinkota Autóbusz Szakszervezet elnöke, a sztrájkbizottság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy szerintük a két főpolgármester-helyettes nyilatkozata nem fogalmaz meg garanciákat, és nem reagáltak érdemben az érdekképviseletek követeléseire sem- tette hozzá.

Így megtartják a pénteki 24 órás BKV-sztrájkot. A főváros vezetése csütörtökön jelentette be, hogy vállalják, hogy augusztus végéig kidolgoztatják a BKV rövid, közép- és hosszú távú finanszírozási koncepcióját. Az érdekképviseletek számára ez volt az egyik fontos feltétele a sztrájk lefújásának. A nyilatkozatot Hagyó Miklós és Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettesek írták alá és eljuttatták a közlekedési társasághoz.

Ezután csütörtök este ismét összeült a BKV vezetősége és a szakszervezetek képviselői. A nyilatkozat szerint egyébként a főváros egyedül nem tudja megteremteni a BKV pénzügyi stabilitását, ezért folyamatosan tárgyal a kormány és a BKV szolgáltatási területén működő agglomerációs önkormányzatok vezetőivel a közös megoldás lehetőségeiről.

Nemes Gábor elmondta, hogy az esti egyeztetésen a BKV szakszervezetei a sztrájk visszavonása érdekében a csoportos létszámleépítés és a paraméterkönyv visszavonását, valamint a cég rövid-, közép- és hosszú távú terveire vonatkozó garanciát kértek. Mivel azonban nem jutottak dűlőre a kérdésekben, pénteken megtartják a 24 órás munkabeszüntetést.

Kapcsolódó cikkek:

  • Már biztos: pénteken ismét leáll a BKV
    Eldőlt: lesz pénteken BKV sztrájk. A szerda esti egyeztetésen sem született ugyanis megállapodás a BKV és a szakszervezetek között - mondta a Független Hírügynökségnek Nemes Gábor a Cinkota Autóbusz Szakszervezet elnöke, a sztrájkbizottság szóvivője.

  • MÁV: "Ez a munkabeszüntetés is kifulladt"
    Az április 7-i tízórás sztrájkban a MÁV közleménye szerint kevesebben sztrájkoltak, mint a korábbi munkabeszüntetések alkalmával: több vonat közlekedett és többen vették fel munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!