Börtön is lehet a vége

Akt.:
Börtön is lehet a vége
© Fotó: Matey István
Debrecen – Újra növekszik hazánk egyes területein az őshonos kikeleti hóvirág egyedszáma.

Bár még csak néhány napja mutat a naptár márciust, mégis hetek óta tavaszias az időjárás. A nappali enyheség hatására virágzásnak indultak a hóvirágok.

Nem árt tudni, hogy – egy 14 évvel ezelőtt hatályba lépett törvény szerint – a hazánkban őshonos egyetlen szál kikeleti hóvirág leszedéséért, egy növény kiszedéséért, egyetlen mag elviteléért akár 10 ezer forint pénzbüntetés is járhat. Sőt, 11 szál leszakításáért és a növény szerveinek hasonló mennyiségű eltulajdonításáért, akár börtönbe is kerülhet az ember. Ugyanakkor néhol mégis lehet kapni boltokban hóvirágot – melyet furcsamód mégis legálisan kínálnak. Dr. Papp László, a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjének igazgatója elmondta: a kikeleti hóvirág Európában a Pireneusoktól egészen a Kaukázusig sokfelé elterjedt. Magyarországon főleg a domb- és hegyvidékeken gyakori. (Az emberi tevékenység hatására a 2005 előtti évtizedekben ezeken az élőhelyeken is megfogyatkozott.) Az Alföldön valamikor jóval több volt belőle, mint manapság. – Debrecen környékén korábban a Nagyerdőben is előfordult kisebb populációja, de zömében a debreceniek évszázadok alatt hazahordták a kiskertjükbe. Onnan így kipusztult.

A természetben jelenleg a cívisvárostól északkeletre, a Nyírségben, Bátorligeten fordul még elő nem túl nagy egyedszámban. Ugyanakkor Debrecentől nem messze, két titkos helyen is van, de azokat emberek telepítették.

Török hóvirág Hollandiából

Papp Lászlótól megtudtuk, hogy a hazai boltokban mostanában kapható két hóvirágfaj zömmel importból, nagyrészt Hollandiából származnak. A holland kertészek ugyanis (még mielőtt Törökország is védetté nyilvánította volna az ott őshonos kis-ázsiai vagy más nevein pompás, avagy török hóvirágot) jelentősebb mennyiséget hazavittek onnan, és termeszteni kezdték.

Nagyjából ugyanez a kereskedelmi eredete a kelet-törökországi elterjedésű Voronov-hóvirágnak is. (Nyugat-európai kertészeti cégek egyes országokban a védelmi törvények hatálybalépése után is megpróbáltak tömegesen kicsempészni egyedeket.)

Néhány kertészetben itthon is termesztenek természetvédelmi hatóságtól kapott engedéllyel kisebb mennyiségben bizonyos, Magyarországon nem honos hóvirágfajokat és -fajtákat. (Ezekre nem vonatkoznak természetvédelmi törvényeink.)

– A jelek szerint jót tesz a tizennégy éve tartó védelem a magyarországi hóvirágoknak; amióta nem szedik le minden évben őket, több élőhelyen örvendetesen növekszik a számuk a természetben – fogalmazott Papp László.

Beszélgetésünkkor az is kiderült, hogy a hóvirág a nedvesebb környezetet szereti, így a XIX. és a XX. században a Kárpát-medencében végzett vízelvezetési munkák és utóbbi éveink, hónapjaink aszályai nem kedveztek, illetőleg nem kedveznek neki.

Tiszteletben tartják

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az elmúlt években nem kellett hóvirágot illegálisan árusítók ellen intézkedniük a megyében. Dr. Ónadi János, a Debreceni Közterület-felügyelet piaci osztályának vezetője arról számolt be: emlékei szerint a hóvirágszedést, -árusítást, -vásárlást tiltó törvény életbe lépése után nem sokkal egy erről nem tudó idős nénit „értek tetten” hóvirág-árusítás közben a debreceni Nagypiacon. Azóta mindenki betartja a szabályt, senki ellen nem kellett intézkedni emiatt a megyeszékhely piacain.

OCS