Börtön helyett fegyház a csegei késes balhéért

Börtön helyett fegyház a csegei késes balhéért
Debrecen, Tiszacsege – A Debreceni Ítélőtábla Dr. Háger Tamás vezette tanácsa megváltoztatta a Debreceni Törvényszék ítéletét. Az ítélőtábla I.r. vádlott cselekményét egységesen, kizárólag testi sértés bűntettének kísérleteként minősítette és megállapította, hogy a szabadságvesztés végrehajtási fokozata fegyház. Egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2016 decemberében U. V. I.r. vádlottat társtettesként elkövetett garázdaság bűntette, és testi sértés bűntettének kísérlete miatt, mint többszörös visszaesőt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Sz. Cs. II.r. vádlottat társtettesként elkövetett garázdaság bűntette és testi sértés bűntettének kísérlete miatt 1 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet ellen az ügyész a vádlottak terhére súlyosításért, I.r. vádlott és védője felmentésért illetve enyhítésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2012 augusztusában külön társaságban szórakoztak Tiszacsegén egy szórakozóhelyen. I.r. vádlott a helyszínre testvéreivel érkezett, mag II.r. vádlott barátnőjével és egy nagyobb baráti társasággal. Az ittas állapotban lévő I.r. vádlott szóváltásba keveredett a II.r. vádlottal együtt szórakozó vendéggel. Emiatt II.r. vádlott rátámadt I.r. vádlottra és egyszer arcon ütötte, amitől I.r. vádlott a földre esett. Bár I.r. vádlott rövid időt töltött a földön, itt azonban többen rátámadtak és rugdosni kezdték. I.r. vádlott ekkor elővette nála lévő kését és azzal hadonászni kezdett a támadói felé, majd elhagyta a táncteret. A vádlottak egymást keresve végül a lépcsőnél találkoztak, ahol dulakodni kezdtek. Ennek során I.r. vádlott egyszer alhastájékon szúrta II.r. vádlottat. A szúrást II.r. vádlott bőr övének rétege felfogta, és a kés pengéje eltört. A szúrás, ha elérte volna II.r. vádlott hasát, közvetett életveszélyes sérülést okozott volna. A vádlottak kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy a szórakozóhelyen tartózkodókban megbotránkozást, riadalmat keltsen.

– Debreceni Ítélőtábla –