Börtön a morbid kaland vége

Akt.:
Bécs. Az osztrák fővárosban többször megfordultak a zsarolók
Bécs. Az osztrák fővárosban többször megfordultak a zsarolók - © Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Jogerősen is elítélték a koporsót bitorló zsarolókat.

Helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét a Debreceni Ítélőtábla dr. Elek Margit vezette tanácsa abban az ügyben, amelynek vádlottjai egy elhunyt osztrák milliárdos földi maradványait tartalmazó koporsót, pénz ellenében akarták visszaadni a családnak. A kedden kihirdetett döntés – az első fokon eljárt Fővárosi Törvényszék ítélete alapján – dr. Sz. B. elsőrendű vádlottra társtettesként elkövetett zsarolás miatt 2 év 8 hónap börtönbüntetést, F. L. másodrendű vádlottra ugyanezen tettért, 3 év börtönbüntetést szabott ki. Az ügyben gépkocsivezetőként és futárként közreműködő N. Z. harmadrendű vádlottat felmentette a bíróság, mert – ahogy dr. Elek Margit indoklásában rámutatott – a férfi nem ismerte cselekményeinek valós célját.

Bécsi utak

A bíróság által megállapított tényállás szerint, 2006-ban F. K. F. osztrák milliárdos földi maradványait Ausztriában egy önálló kriptában helyezték nyugalomra. Az első- és másodrendű vádlott megállapodott ismeretlen személyekkel, hogy a koporsót elhozzák és a visszaszolgáltatás fejében pénzt követelnek a családtól. A harmadrendű vádlottat arra kérték, gépkocsivezetőként vegyen részt egy ruhaszállításban, amiért 200 ezer forintot ajánlottak fel neki. A másod- és harmadrendű vádlott, illetve néhány más személy 2008 novemberében Ausztriába utazott, a kettős koporsót a kriptából kiemelték és azt N. Z. Budapestre vitte.

Magánnyomozók

Ezután krimibe illő fordulatokkal tarkított eseménysorozat kezdődött. Az F. család 2008 decemberében kapta meg az első zsaroló levelet, melynek küldője, a földi maradványokat tartalmazó koporsó visszaadásáért 6 millió eurót követelt azzal, hogy ha nem fizetik ki a váltságdíjat, akkor a koporsót a maradványokkal együtt megsemmisíti. Ezt további emailek és postai levelek követték, (Budapestről, Pécsről Debrecenből, Bukarestből, Iasiból küldve).

Az osztrák család 2009 májusában 100 ezer eurót ajánlott fel egy, a koporsóból származó apró tárgyért (fioláért) annak bizonyítékaként, hogy a koporsó valóban a zsarolónál van. A másodrendű vádlott, F. L. Bécsbe utazott, a fiolát egy pályaudvar csomagmegőrzőjében hagyta, az azt nyitó mágneskártyát pedig egy templom padjára ragasztotta, azonban a találkozó nem jött létre, mert a család képviselője késett. F. L. egy hónap múlva egy csokoládés dobozban kapta meg a pénzt. A család újabb bizonyítékot kért, ezt hasonló módon juttatták el a zsarolók, majd email útján megállapodtak abban, hogy 2009 novemberében Budapesten, a Szent István Bazilika előtt az egyik családtag átad újabb 100 ezer eurót a zsarolók által küldött személynek.

N. Z. érkezett, „jelszót” váltottak, megkapta a pénzt, azonban észrevette, hogy többen figyelik őt, megijedt, és menekülni kezdett. Az „őrszemek”, akik a család által megbízott magyarországi magánnyomozó iroda munkatársai voltak, követték, biztonságba helyezték és információt kértek tőle. Ők szolgáltatták végül vissza a családnak a koporsót a földi maradványokkal együtt, melyet újratemettek.

HBN
hirdetés