Borsodi tolvajok fosztogattak idős embereket Debrecenben

Akt.:
Borsodi tolvajok fosztogattak idős embereket Debrecenben
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Megkezdődött a tárgyalása a cívisvárosban idős embereket kifosztó borsodi férfiaknak a Debreceni Járásbíróságon hétfőn.


Sz. János, Sz. Pál és L. László ellen csoportosan elkövetett kifosztás a vád.

A Debreceni Járási Ügyészség vádirata szerint a három sajóbábonyi, illetve sajószentpéteri vádlott és két ismeretlen társa több, 80–90 év körüli idős embert fosztott ki Debrecenben 2013 őszén. Első áldozatuk a Bánat utcában lakó 83 éves asszony volt, aki azzal engedte be őket a házba, hogy az Európai Uniótól származó tűzifát és készpénzt hoztak neki. Sz. János 30 ezer forintot lobogtatott, és kérte az asszonyt, hogy adjon neki 10 ezer forintot. Az áldozat a ház szobájából egy varródobozban elrejtett könyvből elő is vette a kért címletet. Közben Sz. János követte őt, feltérképezte a rejtekhelyet. L. László az előszobában várt rájuk, és megkérte az asszonyt, mutassa meg, hová helyezzék el az udvaron a tűzifát. Míg az udvaron keresték a fa helyét, Sz. János visszament, és a varródobozból 512 ezer forintot vett el, majd távozott.

Egy másik alkalommal egy Bánat utcai 94 éves férfihez csengettek be azzal, hogy az E.ON munkatársai és 25 ezer forint túlfizetést hoztak neki. Sz. Pál mutatta is a pénzt és mondta, hogy egy 10 ezrest vissza kell kapnia. A kért összeget a sértett kihozta a szobából, de a vádlott szerint a bankjegy sérült volt és kérte, hozzon egy másikat. Még kétszer küldte vissza az óvatlan bácsit. Közben az Sz. Pállal lévő ismeretlen társa kileste, hogy az áldozatuk hol tartja a pénzét. Így amikor a sértett a legutóbb kihozott bankjegyet vizsgálgatta, az ismeretlen férfi befutott a szobába, kivett a szekrényből 420 ezer forintot, majd a vádlottal együtt elmenekültek.

A harmadik, vádbeli bűncselekmény a Harmat utcán történt. Sz. Pál két ismeretlen társával egy ponyvás járművel érkezett, és egy 81 éves férfihoz csengettek be. Az idős embernek nem tűnt fel, hogy miért kérdezhették meg tőle, egyedül van-e otthon, kaput nyitott. A Sz. Pál ekkor már azt is mondta az idős embernek, hogy a szeretetszolgálat 10 ezer forint készpénzt is küldött neki, de vissza kellene adnia egy húszezresből. A sértett a szobában lévő pénztárcájából kihozott 10 ezer forintot, de amikor oda akarta adni Sz. Pálnak, ő arra figyelmeztette, hogy a többiek kint az udvaron hajtják a tyúkokat. A sértett azonnal kisietett, és a házban magára hagyott Sz. Pál felkapta a szobában lévő pénztárcát a benne lévő 205 ezer forinttal együtt, aztán ő is kiment az udvarra, és közölte a sértettel, hogy tévedés történt, nem is neki szánták a tűzifát, beültek az autóba és elhajtottak – áll a vádiratban.

HBN