Helyi közélet

2013.05.07. 17:24

Egyre népszerűbb a katonaság

Debrecen - Hajdú-Biharból különösen sokan jelentkeznek a honvédség önkéntes tartalékos állományához.

Debrecen - Hajdú-Biharból különösen sokan jelentkeznek a honvédség önkéntes tartalékos állományához.A jelek szerint eredményes volt az a munka amelyet a Magyar Honvédség toborzói az elmúlt hónapokban végeztek Hajdú-Bihar számos oktatási intézményében. Kedden délután Debrecenben 39 a megyében élő fiatal lépett be a katonaság önkéntes tartalékos kötelékébe.

A feladatok

- Az ünnepségen egyebek mellett elhangzott: önkéntes tartalékosnak olyan fiatalokat várnak akik részt kívánnak venni a Magyar Honvédség életében, a haza védelmében. A szolgálat lényege, hogy az önkéntesek megtartják civil foglalkozásukat, a tartalékos katona éli a hétköznapjait, dolgozik, vagy tanul, ugyanakkor a Magyar Honvédség rendelkezésére áll. Békeidőben szolgálatuk alatt időszakosan elláthatnak speciális feladatokat (például részt vehetnek az árvízvédelemben), vagy szaktudásuk, képzettségük alapján beoszthatóak külföldi misszióban részt vevő katonák magyarországi feladatainak ideiglenes ellátására.

- Ma már több mint 4500 önkéntes tartalékossal rendelkezik a Magyar Honvédség, létszámukat ötezerre akarják növelni. Ők az elmúlt hónapokban megkapták végleges beosztásukat, rendfokozatukat, részt vettek a feladat végrehajtásához szükséges kiképzésben, illetve többen közülük jelenleg is tényleges katonai szolgálatot látnak el. A megyék közül Hajdú-Biharból nyertek a legtöbben felvételt.

Az iskolások felé nyitnak

Az önkéntes műveleti tartalékos rendszer feltöltése során új célcsoportot jelentenek a tanulói jogviszonyban álló felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók és a középiskolai, illetve technikus képzésben résztvevő diákok. Közülük ezúttal 20 fő felsőfokú tanulmányokat folytató hallgató, 7 középiskolai tanuló, 7 civil munkavállaló, és 5 a honvédség, illetve más rendvédelmi szerv korábbi dolgozója írta alá a szerződést. Köztük volt Szemők Zoltán István is, aki a hajdúság 200. műveleti tartalékos katonája.

HBN - OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában