Helyi közélet

2014.09.30. 13:43

Különleges előadással, ismert színészekkel vendégszerepel a Baltazár Színház Debrecenben

Debrecen - Sorsunk meg van írva. Fejezetei örömben és bánatban bővelkednek. A sorok között azonban szabadon olvashatunk – rajtunk múlik. Sokszor megijedünk, becsukjuk a szemünket, mert amit ott látunk, nagyon fáj. Ez egyúttal a tisztánlátás pillanata: szembenézés önmagunkkal.

Debrecen - Sorsunk meg van írva. Fejezetei örömben és bánatban bővelkednek. A sorok között azonban szabadon olvashatunk – rajtunk múlik. Sokszor megijedünk, becsukjuk a szemünket, mert amit ott látunk, nagyon fáj. Ez egyúttal a tisztánlátás pillanata: szembenézés önmagunkkal.

Pont úgy, mint abban a különleges étteremben, ahol a nap egy órájában történettel vagy dallal lehet fizetni az ételért. Élhetünk annak lehetőségével is, hogy régen cipelt lelki terhektől szabaduljunk meg. Ez a kedvezményes időszak a BOLDOG ÓRA.

Az előadás múltat és jelent egymás mellé állítva kérdéseket vet fel, válaszok után kutat: múltunk mennyire befolyásolja jelenünket? A régen elkövetett bűneinket hogyan tudjuk ma jóvátenni?

Ezekre a kérdésekre kaphatnak vagy kereshetnek önmagukban választ azok, akik október 7-én kedden megnézik a Baltazár Színház előadását a Víg Kamaraszínházban. A már tizenhat éve működő Baltazár Színház különlegessége, hogy értelmi fogyatékos színészekkel hoz létre hivatásos, valódi színházi előadásokat, mellyel egyedüli nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Kelet- Európában is. A társulat vezetője, Elek Dóra külföldi tanulmányai alkalmával ismerkedett meg az értelmi fogyatékosokkal dolgozó színházi formával, majd hazaérkezvén meghirdette a saját színházát. Mint rendező szeretett volna az emberekkel foglalkozni, hogy valódi színházat hozhasson létre.

A társulat tagjai eltérő szellemi képességűek, s bár nem okoz gondot egy szöveg felmondása, de egy egyszerűbb matematikai képlet akár már igen. Van köztük már több kiállítást rendezett festőművész és van olyan is, aki verset írt egy darabhoz.

Többnyire zenés, mozgásszínházhoz hasonlóan pontosan koreografált darabokat láthatunk tőlük, ének-betétekkel és viszonylag kevés prózával, olykor mindenféle szöveg mellőzésével, csak a táncra építve. Olykor mintha egy lassított régi filmet néznénk csodálatos zenékkel, ami egyszerre vidám és szívfacsaróan megható. Nem túlzás azt állítani, hogy a társulati tagok számára a színház teremti meg a társadalmi integráció lehetőségét. Elek Dóra szerint ők "igaz emberek, akik a világot teljes egészében élik meg, tisztán és nagyon bölcsen".

Az előadások célközönsége igen széles, hiszen egyaránt várják a rendszeres színházba járókat és azokat is akik szociálisan érzékeny, nem feltétlenül színházkedvelő emberek. Sokan, akik már látták a Baltazár Színház valamelyik előadását úgy tartják, kézen kellene fognunk a gyerekeinket, pedagógusoknak a tanítványaikat és amolyan tolerancia-foglalkozás gyanánt elvinni őket – most erre adódik alkalom- a Boldog óra előadásra, abban bízva, hogy a következő generáció már nem lesz ennyire kirekesztő és idegen a mássággal szemben mint mi vagyunk.

A Boldog Óra szereplői között a Csokonai Színház művésznője, Varga Klári mellett Kecskés Karinát és Müller Péter Sziámit láthatják. Az előadást Elek Dóra rendezte.

- Vajland Judit, Csokonai Színház -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában