Ha valaha is beleléptél már…

Ha valaha is beleléptél már…
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Pocsolyába léptem címmel jelent meg a debreceni blueszenész könyve.

Utazás, road movie. Ezek a szavak ugrottak be elsőként, amikor olvasni kezdtem Boros György – vagyis Debrecenben mindenkinek „csak” Borosgyuri – kvázi önéletrajzi könyvét, mely Pocsolyába léptem… címmel látott napvilágot. A számos zenekarban játszó, de leginkább az Ölveti Blues Bandből országosan ismert gitáros arra vállalkozott, hogy gyermekkorától kezdve számba veszi, mikor és hol fordult meg a nagyvilágban mint zenész, vagy ifjú kalandor.

Már a nem éppen habkönnyű első évek eseményeit is jó olvasni a kisfiúról, de igazán akkor indul be a könyv, amikor fejbekólintja főhősünket a jó öreg rock and roll.

Ezt követően hamarosan nyakába veszi Európát a muzsikus brigád, nyomják a bluest Lübecktől Prágáig, Amszterdamtól Párizsig, Barcelonától Velencéig: lányok, borok, mámor.

A szerző stílusára a már említett filmszerűség jellemző, erős képeket jelenít meg, szinte ott érzi magát az olvasó a flaszteren zenélő srácok között, olykor félig teli, máskor meg üres zsebbel.

Gyuri könyvében ott búvik az Ember, aki mindig hajszolja a nagy álmot, de a lehetőségek kapujában, sokszor egészen banális okokból elbukik. Az Ember, aki mégis küzd és bízva bízik, és mindig talparaáll, mint a keljfeljancsi. Még a hét évvel ezelőtti stroke után is, a kötetet nem dobathatta félre vele a betegség sem, lábadozása közben fejezte be.

Most, itt sincs megállás, az alattomos nyavalyával lefolytatott küzdelméről is könyvet készül írni, Stroke-póker (all in) címmel.
A Pocsolyába léptem egy zenés kordokumentum is egyben, nem csak a bluesrajongókhoz szól, és nem csupán azokhoz, akik ismerik a szerzőt. Mindenkihez, aki valaha is belelépett már…

HBN-TN