Bontogatják a debreceni gyógyfürdőt

Akt.:
Az ikonikus főépületet is lebontják
Az ikonikus főépületet is lebontják - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Hamarosan nagy teljesítményű gépekkel is munkához láthatnak.

Szeptember elején véget ért a debreceni Nagyerdei Strand újjáépítés előtti utolsó szezonja. A mára meglehetősen retró jellegűvé vált fürdőből azóta a Dehusz közmunkásai a máshol még használható eszközöket, tárgyakat, például padokat, kukákat, a virágágyások beton szegélyköveinek egy részét elvitték. Az egyik nagy csúszdát is szétszedték.

Jöhetnek a markolók

Az ottani épületek bontásának megkezdésére vonatkozó kérdésünkre a polgármesteri hivatal azt közölte, hogy erre szeptemberben közbeszerzési eljárást írtak ki. Jelenleg a beérkezett ajánlatokat bírálják. A nyertes ajánlattevővel várhatóan néhány napon belül szerződést kötnek. Utána véglegesítik a bontási munkák ütemezését. A szanálás előreláthatólag 2018 áprilisában fejeződhet be – derült ki. Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül majd a teljes beruházás, illetve rendelkezésre áll-e az ehhez szükséges pénz, azt a választ kaptuk: a költség elsősorban attól függ majd, hogy a kivitelezési pályázat győztese mennyiért vállalja a munkát.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

A Modern Városok Programban a kormány garantálja a forrást. (Korábbi hír szerint, az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt kormányhatározat alapján állami forrásból idén 300 millió forintot, jövőre 3 és fél milliárdot költhet a város a Nagyerdő további fejlesztésére.) Ha minden a tervek szerint alakul, az újjáépített Nagyerdei Strand 2019 májusában nyit meg.

HBN–OCs


Bordás Péter a befutó

A strandot üzemeltető Debreceni Gyógyfürdő Kft. két évvel ezelőtt ötletpályázatot hirdetett tervezőknek a strandfürdő fejlesztésére. A felhívásra húsz tervező adott be pályaművet. Ezek közül kilencet díjaztak, illetve vásároltak meg, összesen 20 millió forint értékben. A zsűri úgy döntött: Bordás Péter pályaműve lett a legjobb, de mivel a többi díjazott pályaműben is találtak jó elemeket, azokból is használnak. A fürdő kiviteli terveit ugyancsak Bordás Péter cége készíti.


Fotó: youtube.com
Debrecen - Jó idő, jókedv és pancsolás. Néhány perc erejéig visszavisszük az 1971-es nagyerdei fürdőbe. (Csiszér Csaba) [related-post post_id="3605972"]