Bontás vet véget a romos épületnek

Bontás vet véget a romos épületnek
© Fotó: Orosz Csaba
Debrecen – Hosszú idő után rendeződhet a debreceni Bajcsy Zsilinszky utca 59. szám sorsa.

Csereszerződést kötött a debreceni önkormányzat és a helyi zsidó hitközség. Az üzlet keretében a város átadta a felekezetnek a Bajcsy Zsilinszky utca 59. szám alatti telket, melyért cserébe az önkormányzat a hitközségtől a Kórház utcán kapott egy másik ingatlant. Mivel a két telek értéke megegyezett, egyik félnek sem kellett fizetni – mondta el portálunknak Horovitz Tamás, a hitközség elnöke.

A város szégyene

A Bajcsy Zsilinszky utca 59. szám alatti, 920 négyzetméteres telekkel többször is foglalkoztunk az elmúlt években, mert áldatlan állapotok uralkodnak ott. A Nagytemplomtól, a Kossuth tértől néhány száz méterre található önkormányzati házból a bérlők a gazdasági válság kezdete körül költöztek ki, majd 37 millióért árulni kezdték az ingatlant. Vevő nem volt rá, de a hajléktalanok és a tolvajok gyorsan felfedezték a lehetőséget és szinte szétlopták az épületet. Mára csak romok maradtak. Közben az udvart felverte a gaz és beborította a szemét. (A város azóta többször is takaríttatott.) Ráadásul 2012. nyarán a téglából készült kerítés kidőlt az utcára. (Szerencsére akkor épp senki nem járt arra.) Most drótkerítés van az utcai részen, de azt is szétszedték a fedél nélküliek, akik rendszeresen megpróbálnak odaköltözni. Horovitz Tamás arról is beszámolt, hogy miután megtörtént a telekkönyvi bejegyzés, megkérték a házra vonatkozó bontási engedélyt a várostól. Amint azt megkapják, munkához látnak.

Nincs elég pénzük

A telken hosszú távon valamilyen hitközségi szociális intézményt, például nyugdíjas otthont, esetleg apartmanházat hoznának létre. A beruházáshoz jelenleg nincs elég pénzük, ezért keresik az uniós forrást – mondta a zsidó hitközség vezetője.

HBN–OCs
hirdetés