Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.03.13. 15:51

Otthont foglaltak az idősek Nagyhalászban

<p>Nagyhalász - A napokban birtokba vehették a nyáron átadott modern épületet Nagyhalászban a nyugdíjasok.</p>

Február 29-én megkapta jogerős működési engedélyét a Mikrokörzeti Humánszolgáltató Központ (MHK), amely magába foglalja Nagyhalász teljes szociális alap- és szakosított ellátásait. Tevékenysége kiterjed a családsegítő és gyermekjóléti feladatokra, a jelzőrendszeres és házi segítségnyújtásra, a szociális étkeztetésre, az idősek klubjára; a szakosított ellátások keretében pedig az idősek otthonának működtetésére. Az intézmény megalakulásának leglátványosabb jeleként március 4-én 24 idős ember költözött be az új otthonába.

Az épület 53 férőhelyre kapott engedélyt, így az üres helyekre folyamatosan kerülnek felvételre a lakók, bár nem az eddig megszokott rendben.

– 2008 januárjától az új jogszabályok értelmében gondozási szükséglet szerint, előzetes orvosszakértői vélemény alapján lehetnek jogosultak az idős emberek a szakosított ellátás igénybe vételére – nyilatkozta Bankus Andrea Zsuzsanna, az intézmény fiatal vezetőnője, akit a kistérségi tanács nevezett ki erre a posztra a helyi önkormányzat javaslata alapján. – Amennyiben az orvosszakértő megállapítja a jogosultságot, az üres férőhelyre mindig a várólistán soron következő személy kerül be.”

A Mikrokörzeti Humánszolgáltató Központ Idősek Otthonába elsősorban helyi lakosokat várnak, ám ha a várólistán nincsenek nagyhalásziak, akkor a képviselő-testület döntése alapján a közép-szabolcsi kistérség településeiről is fogadhatnak idős embereket.

– Annak ellenére, hogy az otthon az átlagot meghaladó elhelyezést biztosít lakói számára, hiszen minden szobához önálló fürdő, telefonkészülék és egyéb lakószobai felszerelés tartozik, nem kérünk el egyszeri hozzájárulást, "beugrót". A jogszabályok értelmében ilyet csak az emelt szintű szakosított ellátást nyújtó otthonok kérhetnek, ám jelenleg sem Nagyhalászban, sem a kistérségen belül nincs emelt szintű intézmény – folytatja az intézmény vezetője. – Az otthonban új szolgáltatásként megalakult az idősek klubja, ahol az önellátásra képes, napjaikat hasznosan, társaságban eltölteni kívánó idős emberek találhatnak maguknak elfoglaltságot.

Mivel a Mikrokörzeti Humánszolgáltató Központkistérségi fenntartásban van, sokan azt hiszik, hogy kistérségi tulajdonba ment át maga az épület is.

– Ez természetesen nem igaz, a kistérségi fenntartást az indokolja, hogy így könnyebb az önkormányzatnak gazdálkodnia – oszlatta el a pletykákat Orosz Károly, Nagyhalász polgármestere. –Az eddig indokolatlanul szétszórt szociális szolgáltatásokat egy helyre tudtuk integrálni. Továbbá szociális területen szeretnénk mikrokörzeti szerepkört betölteni azáltal, hogy egy korszerű, a XXI. századi igényeknek megfelelő, szakmailag felkészült dolgozókat foglalkoztató intézményt hozunk létre. Visszatérve a kistérségre: minden év vége előtt három hónappal fel lehet mondani a velük kötött megállapodást – tájékoztatta lapunkat Bacskai János.

- M. Magyar László -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!