Bombariadót fújtak a letartóztatás ellen, nem lett jó vége

A törvényszéken már többször volt bombariadó
A törvényszéken már többször volt bombariadó - © Illusztráció: HBN-archív
Debrecen – A vád szerint egy nap alatt kétszer is robbantással fenyegetőztek.

Terrorcselekménnyel és közveszéllyel fenyegetés, illetve közérdekű üzem működése megzavarása miatt – visszaesőként – 4 év fegyházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék F. G. elsőrendű vádlottat idén februárban; társa, B. R. ugyanezen bűntettek felbujtójaként 3 év 6 hónap fegyházbüntetést kapott. Az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére súlyosításért, a vádlottak felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek; ügyükben a másodfokú eljárás szerdán kezdődött meg a Debreceni Ítélőtáblán.

Baráti szívességnek tekintette

A bírósági tényállás szerint 2011 decemberében a másodrendű vádlottnak Debrecenbe kellett utaznia, ahol ellene és több társa ellen kábítószerrel visszaélés bűntette miatt volt eljárás folyamatban, és számíthatott rá, hogy előzetes letartóztatásba kerül. Ezért rávette az elsőrendű vádlottat, hogy bombarobbantással fenyegesse meg a bíróságot. Utóbbi a kérésbe beleegyezett, ezt baráti szívességnek tekintette. B. R. elkészítette a fenyegetést tartalmazó hangfájlt, mely szerint el kell engedni az ügy egy másik gyanúsítottját, másként a megyei, a városi bíróság és az ítélőtábla is robbanni fog. Az épületeket kiürítették, azonban a bíróság nem helyezte szabadlábra a gyanúsítottat.

F. G. még aznap – B. R. kérésre – csinált még egy bombariadót, a bíróságokon kívül a debreceni vasútállomást és a repülőteret is bevonva a fenyegetettek körébe. A MÁV-nak a vádlottak mintegy 700 ezer forint kárt okoztak. Emellett később egy levélben egy harmadik személyt vádoltak meg a bombafenyegetéssel – áll a periratban.

HBN

Címkék: ,