Helyi közélet

2008.03.28. 12:39

A flamencokirály a küszöbön

<p>Debrecen – Táncvilágsztár produkciója tetőzi be az idei Debreceni Tavaszi Fesztivál programsorozatát: Antonio Márquez és társulata a Fiesta Flamencát és a Ravel-muzsikára készült Bolerót mutatja be.</p>

A HAON-nak adott villáminterjújában a művész – aki április 9-én lép fel a Főnix Csarnokban – elárulta: tánctudománya erős klasszikus technikai háttérrel bír, ám igazából a spanyol tánc és a flamenco energiái állnak közel az ő személyiségéhez.

HAON: - Valószínűleg magától értetődő, hogy egy spanyol miért épp a flamencót választja, de azért egy profi táncos esetében talán mégsem…
Antonio Márquez: - Kilencéves koromban, akkori lakóhelyemen, Ibizán kezdtem el táncot tanulni.

Ezután Madridba költöztünk, s ott folytattam. Nagyon sokféle táncot tanultam. Erős klasszikus technikai háttérrel rendelkezem, ugyanis ez szükséges ahhoz, hogy a spanyol zene minden mozdulatát tökéletesen adjam elő.

Ez az alaptudás teszi a mozgást elegánssá és „folyékonnyá”.

A klasszikus táncokhoz képest a spanyol tánc és a flamenco más energiákkal rendelkezik – s igazából ezek a dinamikus energiák állnak közel a saját természetemhez, az én belső erőimhez.

HAON: - Ezeken túl mi az, ami ihletőerőként tud hatni az Ön művészi tevékenységére?
Antonio Márquez: - Minden! Az egész világ! Ha gyerekkorod óta táncolsz, megtanulod, hogy a tánc a kommunikációd részévé válik, eszerint éled az életed, s bármi inspirálni tud.

HAON: - Elképzelhető-e, hogy egyszer abbahagyja?
Antonio Márquez: - Életem a tánc, s a jövőben is így lesz, folytatom társulatommal a világ körüli utat. Természetesen egyszer mindenkinek be kell fejeznie, de jelenleg úgy érzem, még sokáig tudok táncolni. Egyszer, ha fizikailag nem bírom tovább, akkor elérkezik az idő, hogy búcsút intsek a színpadnak…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában