Bombafenyegetést kapott egy német város önkormányzata, amely nem engedélyezte egy török miniszter kampányrendezvényét

Berlin – Bombafenyegetést kapott pénteken a németországi Gaggenau önkormányzata, amely megakadályozta, hogy a kisvárosban kampányoljon az elnöki rendszer bevezetéséről szóló alkotmánymódosítás mellett a török igazságügyi miniszter.

Az n-tv hírtelevízió beszámolója szerint egy ismeretlen telefonon bejelentette a városházán, hogy pokolgépet helyezett el az épületben. A fenyegetést azzal indokolta, hogy az önkormányzat megakadályozta Bekir Bozdag igazságügyi miniszter csütörtök estére tervezett rendezvényét.

A városházát kiürítették, átkutatását a rendőrség megkezdte.

Michael Pfeiffer polgármester a hírtelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy nem politikai okokból vonták vissza a helyi kulturális központ használatára kiadott engedélyt a török miniszter rendezvényének szervezőitől, hanem a várt tömegből fakadó biztonsági kockázatok miatt.

A rendezvényt az Európai Török Demokraták Uniója (UETD) szervezte. A kormányzó török Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) európai lobbiszervezeteként számon tartott egyesület Kölnbe is tervezett egy rendezvényt, amelyen Nihat Zeybekci gazdasági miniszter népszerűsítette volna az AKP-alapító Recep Tayyip Erdogan államfő jogkörét kiterjesztő alkotmánymódosítást. Azonban az érintett kölni kerület önkormányzatán közölték, hogy a szombat esti rendezvényre kiszemelt helyszín kibérlésére nincs, és nem is lesz szerződés.

A Kölner Stadtanzeiger című lap szerint a szervezők nem adják fel, egy leverkuseni helyszínen akarják megtartani a kampányrendezvényt.

Az AKP-hez közel álló körök törekvése az alkotmánymódosítás németországi népszerűsítésére tovább terheli a Die Welt című lap törökországi tudósítójának letartóztatása miatt egyébként is feszült viszonyt. Ezt jelzi többek között Horst Seehofer bajor miniszterelnöknek, a kormányzó CSU elnökének nyilatkozata is.

A török miniszterek “visszaélnek a vendégjoggal, ha a szabadságra épülő berendezkedésünket kihasználva népszerűsítik államuk demokráciaellenes átszervezését” – mondta Seehofer a Süddeutsche Zeitungnak a lap pénteki beszámolója szerint.

Németországban él a legnagyobb határon túli török közösség, mintegy hárommillió tagja közül minden második rendelkezik szavazójoggal Törökországban.

Törökországban április 16-án rendeznek népszavazást az alkotmánymódosításról.

– MTI –További hírek a Nagyvilág kategóriából