Bolti és benzinkúti rablások gyanúsítottjait fogta el a rendőrség

Budapest, 2012. augusztus 16., csütörtök (MTI) – Elfogott a rendőrség három férfit, akik a gyanú szerint tavaly november óta 21 üzletet és 4 benzinkutat raboltak ki fegyvernek látszó tárggyal a fővárosban – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) két, vezető beosztású rendőrtisztje csütörtökön, sajtótájékoztatón.

Kohári Péter, a XI. kerületi rendőrkapitányság vezetője elmondta: kedd éjjel 11 órakor két férfi kirabolt egy benzinkutat, majd a megszerzett bevétellel elmenekültek.

Az alezredes közlése szerint a riasztás után három percen belül helyszínre érkezett járőrök a megadott személyleírás alapján két férfira figyeltek fel, akik egy villamoson ültek. A következő megállóban feltartóztatták a járatot, majd igazoltatták a két férfit, akiknél megtalálták az elrabolt pénzt és a támadáshoz használt, pisztoly alakú gázöngyújtót.

A kerületi kapitány megjegyezte, hogy a két gyanúsítottat a jelzést követő negyedórán belül három rendőr fogta el, akik közül az egyik fél éve, a másik egy éve, a harmadik pedig másfél éve szolgál a rendőrségnél.

A két gyanúsítottról a kihallgatáskor kiderült, hogy tavaly november 11-én, szintén egy benzinkútrablással indították el támadássorozatukat, amelyet a főváros különböző kerületeiben húsz, éjjel-nappal nyitva tartó bolt, egy virágüzlet és három másik benzinkút megtámadása követett.

Szigeti József, a BRFK bűnügyi főosztályának vezetője azt mondta: a 23 éves, büntetlen előéletű budapesti férfiak harmadik, szintén 23 éves bűntársát szerdán Dunakeszin fogták el a rendőrök. A kihallgatásakor mindhárom gyanúsított beismerő vallomást tett, a rendőrség kezdeményezi az előzetes letartóztatásukat.

A férfiak a boltokból 18 ezer és 283 ezer forint közötti összeget raboltak el, de előfordult, hogy sikertelen volt a támadásuk, mert az üzletben dolgozók határozott fellépése után elálltak szándékuktól és elmenekültek.

A nyomozás adatai szerint a legtöbb esetben tömegközlekedési eszközökkel érkeztek a támadás helyszínére, majd szintén azzal menekültek el.

A főosztályvezető azt mondta: a férfiak kisebb szünetet tartottak a rablások között, mert az elmúlt időszakban a rendőrségi felhívások és a megerősített szolgálatok hatására a boltokat különféle biztonsági eszközökkel szerelték fel vagy azokban több embert alkalmaztak.

MTI