Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.04.03. 06:11

Kilistázott kórházak

<p>Nemrégiben napvilágot látott egy lista, mely a megyei kórházak mutatóit dolgozza fel. A kíváncsi ember számára sokat mondanak ezek a számok. Erősödhet, vagy gyengülhet az egészségügybe vetett bizalmunk. <STRONG>Dankó Mihály jegyzete</STRONG></p>

Íme egy újabb lista. Bízunk benne, hogy hiteles. S miért ne lenne az, hisz maguk az intézmények adták meg az adatokat. Ebből ki-ki levonhatja a következtetéseit.
Egy tény, annyit nem beszéltek az egészségügyről az elmúlt évtizedben, mint az elmúlt egy évben. Mindenki elégedetlen valamiért, a beteg, az orvos, a fenntartó! S ezt az elégedetlenséget még gerjesztik is a különböző intézkedések, reformok, elképzelések.

Bármennyire is hisszük, hogy mi nem betegedhetünk meg – egy kicsit „vicces” akarnék lenni –, azt mondanám: két fajta ember van, aki már feküdt kórházban, s aki még előtte áll. Tény, zaklatott világunkban még több stressznek, kedvezőtlen környezeti hatásnak vagyunk ki téve, gyengül az immunrendszerünk, kevesebbet mozgunk, így könnyebben megbetegedünk. Az ember, tehát az orvossal, kórházzal való közvetlen találkozásából vonja le a következtetéseit, s nyilatkozik, kedvezően, esetleg kedvezőtlenül az egészségügy helyzetéről.
Akit pedig nagyon komolyan megérint a baj, nem számol, csak könyörög a sorshoz. Bizony kiszolgáltatottnak érzi magát. A gyógyulás folyamatához a legfontosabb, a hit és a bizalom, hinni önmagában, a bízni abban az emberben, aki mindent megtesz érte. S nagyon fájó, ha objektív okok miatt nem kap újabb esélyt az élettől. Hisz esetleg néhány percen, egy gyógyszeren, egy szakszerű beavatkozáson múlhat az élete. Joga van ezeket megkapni!
Olvassa Dankó Mihály blogját is, keresse az Öreg halászt!

Kapcsolódó cikkek:

Kéttucat betegre jut egy fürdőszoba a magyar kórházakban
Nyilvánosságra hozta az Egészségbiztosítási Felügyelet azokat a kérdőíveket, amelyek alapján a betegek eldönthetik, melyik intézményt választják. Olvasók mondták:

Illetékes válaszol: Lelkiismeretesen gyógyítanak a nyíregyházi kórházban
A műszakos nővérek a betegről tájékoztatást nem adtak, ezért nem értik, hogy milyen méltatlan dologról szól a levélíró. Ez esetében is, mind az orvos, mind a nővér a megfelelően járt el.

Kórházlista a megyei számok tükrében
A múlt héten az egészségügyi tárca nyilvánosságra hozta azt a kórházlistát, amely tartalmazza, melyik intézmény miként alakul át, s melyik marad meg egyáltalán.

Szabolcs-Szatmár-Beregben sincs már vizitdíj
Korábbi cikkeinkből már kiderült, hogy az orvosok jórésze fontos bevételi forrásnak tekintette a betegektől befolyó pénzt, s ugyancsak sokan voltak, akik megalázónak érezték vizit-és napidíjat szedni a gyógyításért. Korábbi felvételek:  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!