Bolgár kőből bolgár emlékmű

Bulgáriából származó bvarcsai kőből készítették azt az emlékművet, amelyet a felsőzsolcai bolgár kisebbségi önkormányzat állíttatott.

Az előzményekről maga az elnök, Major Ádámné beszélt. Elmondta, személyes, belső indítékai voltak az emlékmű állítására, ami szerencsésen találkozott a város képviselő-testületének támogatásával.
Családunk az 1930-as években települt át Szlovákiából Felsőzsolcára. Az ott élő bolgár családok egymást követve költöztek ide, és hozták létre kis kertészeteiket. A több mint 60 éve ideköltözők igyekezetét Felsőzsolcán felkarolták, s nem sokkal ezután kialakították az első öntözéses kertészeteket is. Úgy gondoltam, nekünk az utódoknak nem szabad hagyni, hogy mindez feledésbe merüljön.
A 2002-ben alakult kisebbségi bolgár önkormányzat tagjaival az emlékállítás kapcsán először csak egy táblában gondolkodtunk, ám Rudolf Mihály, Felsőzsolca városi építésze felkarolta a gondolatot és így még előbbre léphettek.

Meglódult fantázia
Közben tudomásukra jutott: Gávavencsellőn létezik egy cég, amely a bolgár Bvarcsa város melletti kőbánya anyagának értékesítésével is foglalkozik.
Ismét meglódult a fantáziánk és már tudtuk, ennél impozánsabbat el sem képzelhettünk volna. Innentől már az avatási ünnepség megszervezésére koncentrálhattuk a figyelmünket – emlékszik vissza Major Ádámné.
Az ünnepséggel egybekötve itt tartotta kihelyezett ülését dr. Muszev Dancso elnök vezetésével a Bolgár Országos Önkormányzat, melyen részt vett a magyarországi egyesület elnöke, Dimiter Panev és a Bolgár Ház igazgatója, Vladimír Kalicov is, akik egybehangzóan kiemelték a helyi bolgárság országosan egyedülálló, példamutató összefogását. Az emlékművet Mamakov Stefán atya, az ortodox egyházközösség vezetője szentelte fel.

B. Gy.