Bolgár festőművész színes világa

Akt.:
Bolgár festőművész színes világa
© Fotó: Matey István
Debrecen – A török uralom alatt Bulgáriában szinte nem létezett képzőművészet, nem voltak iskolái – mondta Olga Popova, a Budapesti Bolgár Kulturális Intézet igazgatója, aki Tatiana Nesheva, bolgár festőművész kiállításának szombati nyitánya alkalmából érkezett a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karára.

A képzetlen, de tehetséges alkotók leginkább a templomi ikonok festésével foglalkoztak. Ám a felszabadulás után kirobbant a vágy, hogy a művészek megtalálják helyüket és ismerjék meg a világot, illetve ők is megmutatkozhassanak benne. Mára nem győzzük bemutatni a bolgár képzőművészet gazdagságát” – tette hozzá az igazgató, aki ellátogatott a Déri Múzeumba is és másodszor is lenyűgözte a monumentális Munkácsy-trilógia.

A június 30-ig látható Tatiana Nesheva-tárlattal 13. alkalommal ünnepli a szláv írásbeliség és a bolgár kultúra napját a Zeneművészeti Kar.

A hagyomány életben tartásáért Miskolczi Dimitranka, a debreceni Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese sokat tesz, ám amellett a helyi városvezetés is elkötelezett. Az én világom színekben című kiállításának megnyitóját Biszerka Beniseva a Bolgár Köztársaság magyarországi nagykövete is megtisztelte jelenlétével.

HBN | Fotó: Matey István0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés