Boldog és bölcs Tokaj legidősebb embere

Akt.:
Józsi bácsi köszöntésén
Józsi bácsi köszöntésén - © Fotó: Erdős József
Tokaj – A százéves Józsi bácsi kiváló tanácsadónak bizonyult.

A hosszú élet titka a munka, állítja Kárász József, aki a Vízügynél dolgozott raktárosként és innen is ment nyugdíjba. Józsi bácsi 1918-ban jött a világra a Hajdú-Bihar megyei Tetétlen településen, majd Tarcalon lakott, később Tokajba költözött. Sokgyermekes családból származik, de testvérei már elhunytak, kétszer házasodott, ám mind a két asszony eltávozott már, nevelt lányát Erzsébetet és vér szerinti gyermekét Józsefet is eltemette már.

img_1400

Fia halála összetörte, megviselte, hogy utódjának csak ötven év jutott, magába zuhant és alig váltott szót másokkal, környezete azt hitte elérte a vég, de az edzett lelkű Józsi bácsi, aki a világháború mellett számos politikai rendszert is átvészelt már, túlélte a csapást.

img_1376

Még most is hasznos tanácsokkal vértezi fel csevegőpartnereit, és még mindig csillogó szemmel csodálja környezetét.

dscn1265

Századik születésnapján hétfőn Tokaj jegyzője és vezetője is köszöntötte a szociális otthonban élő öregurat, akinek az ajándékok mellett a miniszterelnök ­üdvözlőlevelét is átadták.

Emlékek

– Megérintő élmény százéves emberrel beszélni. Józsi bácsi sok emléket idézett fel a nagyszüleimről, jól ismerte a felmenőimet és még bölcs tanácsokat is kaptam – sorolta Posta György polgármester.

dscn1266

– Nehéz mesterség ez fiam, nyomják az embert lentről és fentről is. Mindenkinek nem tudsz megfelelni, mindig lesznek elégedetlenek – mondta az idős úr a városvezetőnek.

ÉM-JA


A hosszú élet titkáról kérdeztük a bükki füvesembert, Szabó Gyuri bácsit
Bükkszentkereszt, Miskolc - A napokban, április 15-én töltötte be 90. életévét, Szabó György, a bükki füvesember. Gyuri bácsi jó egészségnek örvend és rendkívül friss szellemileg is, ismeretterjesztő előadások sorát és telefonos tanácsadást is tart rendszeresen. A népgyógyászat területén ...