BOKIK: akcióterv a károsultak megsegítésére

Vállalkozóknak is segítene a kamara mind a kárfelmérésben, mind az újrakezdésben.

Miskolc. Akciótervet dolgozott ki a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) az árvíz okozta károk enyhítésére. A részleteket levélben már eljuttatták a kamarai tagoknak és cégeknek, szerdán pedig a megye polgármesteri hivatalait is felkeresik.

– A helyzet sokkal tragikusabb mint bárki gondolta volna – fogalmazott Bihall Tamás, a BOKIK elnöke a szerdai sajtótájékoztatón, melyet azzal a szándékkal tartottak, hogy minél többen értesüljenek a kezdeményezésről: mind a segíteni tudók, mind a károsultak.

Szakértői segítség

Elsőként az árvíz sújtotta családok támogatását szeretnék elérni akciójukkal a vállalkozók bevonásával. Adományokat: tartós élelmiszereket, ruházati cikkeket, tisztálkodási eszközöket, mosó- és fertőtlenítószerek felajánlását várják. Megszerveznék a szakértői segítségnyújtást a károk felmérésében is (a kamara építőipari osztálya szakemberei vállalkoznak arra, hogy szakvéleményt mondjanak a sérült épületek helyreállíthatóságáról, esetleges életveszélyességéről), viták esetén pedig felajánlják a kamara testületeinek, a békéltető testület és az etikai bizottság közreműködését.

Szeretnének segítséget nyújtani a kárt szenvedett vállalkozások részére is. Bihall Tamás példát is mond:a Diósgyőri Ipari Park kábelezése víz alá került, így kétezer ember munkája került veszélybe. Megpróbálják egyrészt felmérni a károkat, másrészt megkeresni azokat a vállalkozásokat, akik gépeket, munkaerőt, telephelyet tudnának ideiglenesen felajánlani. Kezdeményezik a NORDA-nál, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél, hogy a Regionális Operatív Program forrásainak egy része – például a telephelyfejlesztési pályázat – gyorsított eljárásban, igazolt kérelemre, normatív alapon kerülhessen a bajba jutott vállalkozásokhoz.

Jelzések a kormányhoz

A BOKIK a kormányzat felé is jelzésekkel él, kérik, hogy érvényesítsék az adományok áfamentességét, és kezdeményezik a közbeszerzési eljárások ideiglenes felfüggesztését. Szeretnék elérni, hogy a vállalkozások is alkalmazhassanak a kialakult helyzetben közmunkásokat.

Az árvízről szóló hírek hallatán több megyei kamara jelezte segítő szándékát a BOKIK-nál. Így a felajánlások kérésébe, a szervezésbe bevonják a Magyar Kereskedelmi Iparkamarát és a teljes kamarai hálózatot is bővítvén a forrásokat és a segítség mértékét, hangsúlyozta Bihall Tamás. ÉM-HM

 Ténybox

 

Az adományokat a Borsodvíz Zrt. valamint a Közlakép Zrt. telephelyén gyűjtik.

Borsodvíz Zrt. (Miskolc, Tömösi u. 2. Kapcsolattartó: Varga József 06-70-320-71-10

Közlakép Zrt. (Miskolc, Kőporos út telefon: 46/506-048; 506-049. Előzetes bejelentéssel, munkaidőben.

A BOKIK pénzbeni adományokat nem gyűjt.