Bojkottra készülnek a salakosok

A világ legjobb salakmotorosai bojkottal fenyegetőznek, ha a Nemzetközi Motorsport Szövetség (FIM) nem változtatja meg döntését az új kipufogódob használatával kapcsolatban – erre éppen jó alkalom a közelgő Grand Prix sorozat, április 24-i nyitánya.

Az FIM amszterdami kongresszusán az illetékesek úgy döntöttek, hogy a szövetség égisze alatt megrendezendő salakmotorversenyeken (Grand Prix, Grand Prix kvalifikáció, Világkupa) kötelező az új kipufogódob használata, annak ellenére, hogy a pilóták a szezon kezdete óta nagyon sok rossz tapasztalattal gazdogodtak az új alkatrésszel kapcsolatban.

A tesztek után a versenyzők – élükön a világbajnok Jason Crumppal és a lengyel sztárral, Tomasz Gollobbal – jelezték az illetékesek felé, hogy az új dob a rendkívüli felmelegedés miatt tönkre teszi a blokkokat, ráadásul nagyon balesetveszélyessé teszi a motorozást.

A versenyzők panaszait elfogadták Nagy-Britanniában és Lengyelországban is, így a világ két legjelentősebb, legerősebb csapatbajnoki küzdelemsorozatában nem kell használni az újonnan piacra dobott alkatrészeket. Az FIM illetékeseinek döntése a fent említett okok miatt igen meglepő, de a versenyzők ragaszkodnak a bevált kipufogódob használatához, s ezért a bojkottól sem riadnak vissza.

– Az új kipufogódob bevezetésével az lett volna az illetékesek célja, hogy lentebb vigyék a zajszintet. Az új kipufogó a motorok teljesítményét nagyban csökkenti, ráadásul túlmelegednek a blokkok és maga a dob is.

Ezért nem akarják használni a versenyzők az új alkatrészt – osztotta meg a részleteket a Napló olvasóival Baráth Lajos, közismertebb nevén Luigi, aki idén a Grand Prix sztár, Hans Andersen csapatának technikai főnöke.

Érdekesség, hogy évekkel ezelőtt a FIM egy új gumiabroncs használatát is bevezetette – a versenyzők kérésének ellenére –, majd pár idény elteltével újra visszaálltak a régi gumik használatához.

HBN-BN

Címkék: ,