Idén is segítettek az erdőben élőknek

Akt.:
A DEKOM karácsonyi akciója Pallag és Bocskaikert környékén
A DEKOM karácsonyi akciója Pallag és Bocskaikert környékén - © Fotó: Kovács Péter
Bocskaikert-Monostoridűlő – Ajándékokkal megrakva, terepjárón nyakunkba vettük az erdőt.

  • Az erdőben élő, hátrányos helyzetben élő családokat keresett fel karácsony előtt a Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentő Csoportja péntek délután.
  • A gyűjtésekből és adományokból származó takarókat, ruhákat, a gyermekeknek játékokat, továbbá a főleg élelmiszerbanktól kapott tartós élelmiszerekkel csengettek be a magányosan élő emberekhez, illetve családokhoz. Volt, akinek egészségi állapotát is ellenőrizték.
  • A különleges orvos- és mentőcsoport a hátrányos helyzetben élőket a téli időszakban többször is felkeresi.

Szinte vág a tiszta levegő, a fákat fehér csipkével vonta be a hóesés, ág sem reccsen, a madarak is némák. Csend, nyugalom a Bocskaikerthez tartozó erdőségben. Majd terepjárók motor- és kürthangjai hasítják ketté az idillt. Ajándékokkal megrakodva érkezik az erdőben élőkhöz a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentő Csoportja (DEKOM).

Fotó: Kovács Péter

A Késmárki András vezette csapat a gyűjtésekből és adományokból származó takarókkal, ruhákkal, a gyermekeknek játékokkal, és főleg élelmiszerbanktól kapott tartós élelmiszerekkel csengetnek be családokhoz.

Életjeleket követve

– Évente egyszer, általában karácsony előtt felkeresnek bennünket a DEKOM-osok, hoznak ruhát, élelmiszert, a gyereknek játékot – mondja Antal Nikolett, aki öt éve él az erdei kis házban párjával és kislányával. Innen folytatjuk az utunkat az erdei úton Drilla Tibor terepjárójában. A sofőr sorolja, hogy hol ki lakik, nézi, van-e lábnyom a hóban, kutya őrzi-e a házat, füstöl-e a kémény.

Fotó: Kovács Péter

Ismeri az erdőt, lakóit és életüket, mint a tenyerét. Egy pici házikó előtt állunk meg, a kocsihangra egy férfi jön elő. – Nyikos Imre vagyok – dünnyögi halkan, szinte csak magának. És miközben a takarókat, ruhákat, élelmiszereket visszük a pici házba, beszéli, hogy a sógorával, immár 13 éve él itt. Az erdő pedig mindig ad olyan munkát, amiért fizetnek. Elmenni? Neki reménytelen – mondja.

– Jó napot kívánok! Csak azt ne mondja, László, hogy nem várt minket – köszön be az egyik helyre Késmárki doktor, majd jött a válasz is: – Egész évben, doktor úr! Kutyától nem kell félni, tessenek behozni, amit ide szántak – mondja kedélyesen.

Megállunk még néhány helyen. Volt, ahol nem kértek adományt, mondván, ők nem rászorulók, míg máshol nem voltak otthon, ott a csomagokat a kerítésen belül hagyták.

Fotó: Kovács Péter

Takaros épület előtt állunk meg a DEKOM-osok karácsonyi ajándékozókörútján az erdőben. Ott Juhász Jenő fogad minket. Miután bevittük az adományokat, Késmárki András, a különleges orvos- és mentőcsoport vezetője a “mamát” vizsgálja meg. Ezt mindig megteszi, ha erre járnak.

– Jól jön a segítség, pláne karácsony előtt – beszél Jenő, aki ezt is elmondja, hogy a házukra felvett hitel bebukása miatt költöztek ide pár éve. – Telket 350 ezerért, lakható házat egymillióért már lehet itt venni. A közbiztonsággal nincs baj, csak a közlekedéssel. Akinek nincs kocsija, az nehezen tud innen kimozdulni. A buszmegálló egy kilométerre, estétől pedig a sötétség az úr, közvilágítás erre nincs.

A szomszédok nemigen tartják a kapcsolatot, mesélik az itteniek, régen más világ volt. Összejártak névnapozni, disznótorra, de 8-10 éve megbolondult a világ, mindenki olyan magának való lett. Egészen hozzá lehet szokni az erdei élethez.”

KZS


Debrecen - A Tankcsapda és a DEKOM-mikulás közösen ajándékozták meg az otthon lakóit. Az idén is elhozta a Mikulást és vele együtt a karácsonyi meglepetéseit a Debreceni Egyetem karitatív szervezete, a DEKOM (Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja) az Észak-alföldi Régió gyermekotth...

Debrecen - A Debreceni Egyetem karitatív szervezete, a Dekom (Debreceni Egyetem Különleges Orvos és Mentőcsoportja) az idén is elhozta Mikulását a debreceni Gyermekklinikán gyógyuló kis betegekhez. Amíg a nagyszakállú minden gyermeknek kiosztotta a meglepetéscsomagját, hűséges terápiás kutya barátai...Bocskaikert.
HAON.HU


hirdetés