Bocsánatot kért a nyugalmazott lengyel püspök

A Holokauszttal kapcsolatos megjegyzéséért kért elnézést a férfi.

Bocsánatot kért hétfőn egy nyugalmazott lengyel püspök a múlt heti kijelentéséért, amelyben azt találta mondani, hogy “a Soá a zsidók találmánya”. A bocsánatkérést közleményként hozta nyilvánosságra a Róma Katolikus Hírügynökség (KAI).

“Szerencsétlen megjegyzésem mentális zavarodottságom oka volt, ezért nem fejezi ki azt, amit valójában gondolok.” – áll Tadeusz Pieronek közleményében. Pieronek “szerencsétlen megjegyzése” január 25-én jelent meg a Rómában üzemeltetett pontifex.roma.it című honlapon.

“Tagadhatatlan, hogy zsidók, cigányok, lengyelek, olaszok, és keresztények haltak meg a koncentrációs táborokban. Ugyanakkor nem megengedhető, hogy ezt propaganda célokra használják fel. Rengeteg lengyel is meghalt akkor, és ezt manapság gyakran letagadják. A Soá olyan, mint egy zsidó találmány”. – ez jelent meg az Holokauszt Emléknapján a 75 éves nyugalmazott főpappal,a lengyel püspöki konferencia volt szóvivőjével készített interjúból.

Tadeusz Pieronek azt is mondta, hogy a “Soát propaganda-fegyverként használják, hogy igazolhatatlan előnyökre tegyenek szert vele”. Hétfőn aztán bocsánatot kért a 75 éves férfi azoktól, akiket “szerencsétlen és nem szándékos kijelentésével mélyen megbántott”.