Bocsánatot kért a NATO az afganisztáni civil áldozatok miatt

Bocsánatot kért szerdán a NATO négy civil haláláért, akiket a nemzetközi erők katonái lőttek le hétfőn Khost tartományban.

A szervezet közleménye szerint nem voltak helytállóak azok a jelentések, amelyekben az állt, hogy a négy emberből kettő a tálib felkelőkhöz tartozott volna.

A Nemzetközi Biztonsági és Támogató Erők (ISAF) igazgatósága kedden jelentette be, hogy négy ember meghalt, miután a nemzetközi erők katonái tüzet nyitottak járművükre, ami gyorsuló ütemben haladt a konvojuk felé. Az ISAF katonái előbb figyelmeztető lövéseket adtak le, de a jármű tovább gyorsított, így a katonák tüzet nyitottak a kocsiban ülőkre, akik a helyszínen életüket vesztették.

Előzőleg a kabuli oktatási minisztérium azt közölte, hogy négy iskolás halt meg a lövöldözésben. Tájékoztatásuk szerint az áldozatok rokonok voltak, ketten közülük fivérek, és egy röplabda-mérkőzésre igyekeztek. A legfiatalabb állítólag 12 éves volt, míg a legidősebb 19.

A Nemzetközi Biztonsági és Támogató Erőktől később – az áldozatok az ujjlenyomatainak vizsgálata alapján – azt állították, hogy a kocsiban ülők közül ketten felkelők voltak. Szerdai közleményük szerint azonban a jelentés “nem volt helytálló”. “Rendkívüli módon sajnáljuk ezt a tragikus veszteséget” – fogalmazott az esettel kapcsolatban Mike Regner főtábornok, az egyesített haderők helyettes vezetője.

Az afganisztáni konfliktus civil áldozatainak száma kényes téma az országban, ahol a tálib felkelők rendre a külföldi erőket teszik felelőssé az áldozatokért. Az ENSZ adatai szerint ugyanakkor a legtöbb civil áldozat – 2009-ben 2412, 2008-ban pedig 2118 – a tálib fegyveresek számlájára írható. A jelentés szerint a külföldi csapatok okozta civil halálesetek száma tavaly 28 százalékkal csökkent, köszönhetően azon intézkedéseknek, amelyeket a civil lakosság védelmében hoztak.

– Független Hírügynökség –További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek