Bocsánatkérő levelet írt a debreceni tűzoltóknak egy lelkiismeretes sofőr

Bocsánatkérő levelet írt a debreceni tűzoltóknak egy lelkiismeretes sofőr
© Illusztráció: Matey István
Debrecen – „…mire felfogtam mi is történik a sávomban, mögöttem termett egy tűzoltóautó… szégyellem, hogy figyelmetlen voltam és nem vettem észre időben…”

Ezeket a sorokat kapták e-mailben pár napja a debreceni hivatásos tűzoltók. Egy lelkiismeretes autóvezető kért bocsánatot a káresethez igyekvő tűzoltóktól, akik szirénázva haladtak végig a Böszörményi úton.

A legtöbb esetben, amelyekhez a tűzoltóknak vonulniuk kell, az idő a legnagyobb ellenségük. A kisebb tüzek percek alatt elhatalmasodhatnak, tovább terjedhetnek. A lángok jelentős anyagi károkat okozhatnak, vagy tragikus balesetekhez vezethetnek. A tűzoltóknak az év minden napján, a nap huszonnégy órájában két percük van a riasztástól számítva elhagyni a laktanyát védőfelszerelésben.

Ezután azonban a közlekedők KRESZ-tudására és az autóvezetők jó szándékára vannak utalva. A megkülönböztető jelzést használó járművek vezetői gyakran azt tapasztalják, hogy a szándék meg is van a közlekedés szereplőiben, hogy elsőbbséget adjanak, azonban a módját nem tudják jól alkalmazni. Sokan leblokkolnak, hirtelen fékeznek, húzódnak, de ellentétesen, ezzel még nagyobb káoszt okozva az úton.

Hogy időben kiérkezzenek, és ne legyen hiábavaló a szirénájuk, pár lépésben összeállítottuk a legfontosabbakat, amelyek segítik a gépjárműfecskendő vonulását:

  • Amint meghallja a sziréna hangját igyekezzen kideríteni, hogy honnan érkezik a jármű és merre tart!
  • Jelezze irányjelző használatával, hogy észrevette a szirénázó autót!
  • A többi autóhoz hasonlóan húzódjon félre, több sáv esetében „folyosószerűen” adjon teret a járműnek!
  • Gyalogosan közlekedve a zöld jelzésnél se lépjen az úttestre, várja meg, míg elhalad az autó!
  • Olyan hangerővel hallgassa a zenét, akár autóban, akár gyalogosan, hogy a külső zajokat meg tudja hallani!

A megkülönbözhető jelzést természetesen a tűzoltók is csak indokolt esetben használják.

– Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –