Bluu: képes megérteni a netpolgárok kéréseit

Az eredeti 1.0-ás tesztverzió keresési sebességének négy-hatszorosára gyorsult, és számos funkcióval, így például tíznyelvű szótárral, áru-, cég- és szolgáltatáskeresési lehetőségekkel, hírkeresővel, TV- és mozi műsor, valamint Twitter bejegyzések böngészésével is bővült a magyar fejlesztésű Bluu.

A Debreceni Egyetem hallgatói által három éve fejlesztett kereső-szolgáltatás képes megérteni az emberek kéréseit, és intelligens megoldásaival kényelmesebbé teheti a netpolgárok mindennapjait.

Két hónappal az 1.0-ás tesztverzió megjelenése után máris megújult, felgyorsult és számos funkcióval bővült a Debreceni Egyetem mérnök-informatika szakos hallgatója, Szűcs József és csapata által fejlesztett Bluu, az egyik legígéretesebb magyar kereső- és kezdőlap. A Bluu intelligens szövegértelmezővel ellátott keresőrendszer, amely a világ leghíresebb és legismertebb keresőinél is hatékonyabban képes megtalálni a kívánt adatot, mivel egyetlen keresés alapján próbál minden információt megadni, és csak magyar nyelvű találatokat indexel, emiatt sok esetben használni is kényelmesebb.

Ha például az ember a Debrecen-Budapest vonalon közlekedő buszjáratok menetrendjére kíváncsi, nem kell a keresés után az indulási helyet és az érkezési helyet is megadnia a Volán oldalán, elég fellépnie awww.bluu.huoldalára és beírnia, hogy „Debrecen Budapest busz”, majd a keresés gombot megnyomva máris a szeme elé tárul minden információ. A magyar keresőt használva tehát ez a feladat egyszerűbben, körülbelül 5-8 másodperc alatt megoldható, míg nélküle 20 másodperc alatt jelenik meg a képernyőn a kívánt menetrend. Minderre Magyarországon csak a Bluu képes, magyarázza Szűcs József a fejlesztés előnyeit.

A keresett információk már 0,6-1,5 másodperc alatt betöltődnek a Bluu-n, és a rendszer segítségével akár tíznyelvű szótárban. áru-, cég- és szolgáltatáskeresési lehetőségek között, hírkeresőben, TV- és mozi műsorokban vagy Twitter-bejegyzések között is böngészhetnek az érdeklődők. A kényelem jegyében a Bluu találati listája úgynevezett Ajax megoldásokat is használ. Ez azt jelenti, hogy más keresőkkel ellentétben a netezőknek az oldal végére érve nem kell a következő 10 vagy 20 találatra kattintani, hanem a rendszer automatikusan betölti a következő néhány találatot, így a felhasználónak csak tovább kell görgetnie az oldalt. A kereső rendszer élő témája is állandóan változik, napszaktól és időjárástól függően más hátteret mutatva a szörfölőknek.

Hamarosan videokereső-szolgáltatás is rendelkezésre áll majd az oldalon. A futball világbajnokságra pedig különleges kereső szolgáltatással is készülünk, melynek segítségével a szurkolók könnyedén tudnak majd olyan kocsmát keresni, ahol igényes környezetben nagy TV-n vagy kivetítőn nézhetik a meccseket. A rendszer arculatát folyamatosan finomítjuk, hamarosan pedig egy kifejezetten nőknek szánt változattal is jelentkezünk” – árulja el Szűcs József, a Debreceni Egyetem mérnök-informatika szakos hallgatója, a Bluu fejlesztője.

Címkék: , ,