Blues zene meggysörrel a Medgyessyben

Debrecen – Ír, cseh, német, angol és belga sörök kóstolója a múzeumban.

Mintegy 25-30 fajta importsörrel, hozzájuk illő ételekkel és blues zenével várja az AugustFest program a látogatókat a Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum udvarán az e hét péntek, szombat és vasárnap estéjén.

Először tavaly, hagyományteremtő szándékkal rendezték meg a programot, akkor még külön napot szentelve a blues-nak és a sörnek, a tapasztalatok azonban azt mutatták, hogy e kettő „vonza egymást” – mondták el a szervezők szerdai sajtótájékoztatójukon.

– A nyugat-európai szakemberek szerint egy kiváló múzeumnak jó kiállításokra, jó programokra és jó vendéglátásra van szüksége, ha ezek megfelelő színvonalon működnek, akkor erősítik egymást – indokolta a fesztivál témaválasztását Lakner Lajos megyei múzeumigazgató. – Bízok abban, hogy az AugustFestre betérők közül mind többen a kiállításainkat is megtekintik.

Megjegyezte: a Medgyessy udvara szép és intim teret biztosít a fesztiválhangulathoz, s ezt a tavalyi alkalom első napjának várakozáson felüli sikere is igazolja.

Sörös kolbász

– A fellépők kiválasztásánál Debrecen környékére koncentráltunk. Az Ölveti Blues Band, a Dr. Walter Blues Társasága, az Acousteria hallható a fesztiválon, lesz egy Székelyföldről érkező, rendkívül tehetséges fiatal formáció, és a Loki sikereihez kapcsolódva meghívtuk a WyrFarkasokat. Befejezésként a táncosabb muzsikát játszó Tom White and Rockabilly Friends lép fel – sorolta Szabó Sándor, a társszervező Vencel söröző vezetője.

A belépőjegy árát „nem pénztárcaszaggatónak” nevezte. Ízelítőként kiemelte a sörhöz kínált menüből a bajor és a sörben pácolt kolbászt, a csülköt knédlivel, illetve a különleges belga meggysört, mely a tavalyi fesztiválon az első napon elfogyott.

Újságírói kérdésre válaszolva a szervezők elmondták: nem tartanak attól, hogy a szinte egyidőben zajló Hazai és Cseh Kézműves Sörök Fesztiválja elvonja a közönséget az AugustFesttől. Úgy vélik, utóbbi programgazdagabb, illetve jellegében is más, hiszen a zenéé a főszerep. Bár nem szerencsés a rendezvények időpontjának ütközése, bíznak abban, hogy mindkettő sikerrel zárul.

HBN-SzT