Blair titokban jóváhagyta az ENSZ megkerülését az iraki háború előtt?

Várhatóan világméretű politikai botrányt okoz egy új könyv, amely szerint Tony Blair brit kormányfő és George Bush amerikai elnök az iraki háború előtt titokban találkozott az amerikai Fehér Házban, és a megbeszélésen Blair támogatásáról biztosította az elnököt Irak megtámadása esetén.

A London University jogprofesszora, az emberi jogok élharcosának számító Philippe Sands könyve azt állítja, hogy a titkos találkozón a két vezető eldöntötte: megindítja az iraki háborút, függetlenül attól, hogy az ENSZ jóváhagyja-e azt. Blair korábban azt állította, hogy a háborúban való brit részvételről nem született döntés addig, amíg a képviselők 24 órával a támadás előtt azt meg nem szavazták. Ezért maga a parlament is felelősségre vonhatja, de háborús bűnök vádjával törvény elé is állítható.

A Lawless World, azaz Törvény nélküli világ című könyv első kiadása tavaly jelent meg. Abból kiderült, hogy Lord Goldsmith brit legfőbb ügyész Tony Blair tudomására hozta a háború előtt, hogy Irak megtámadása törvénytelen lehet – az utolsó pillanatban azonban megváltoztatta véleményét. Az új kiadás csütörtökön jelenik majd meg, és várhatóan hatalmas viták forrása lesz.

A közelmúltban nyilvánosságra kerültek Bush és Blair egy másik beszélgetésének részletei, amelyen az amerikai elnök felvetette az arab Al-Dzsazíra tévéállomás lebombázásának lehetőségét.