a víz napja

2020.03.22. 11:46

Már arborétum díszlik a törmelék, a gödör helyén

Az ár- és belvízvédelem mellett a természetvédelem is feladatuk.

– A vízgazdálkodás alapfilozófiája a társadalom vízigényeinek kielégítése. Célunk egyrészt a vizek többletéből adódó vízkárok csökkentése (ár- és belvizek elleni védekezés), másrészt a vízhiányos időszakban a szükséges vízmennyiségek biztosítása (mezőgazdaság, ipar, ökológia stb.) – válaszolta kérdésünkre Szegi Attila, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság PR-referense.

– Elődeink számára is fontos volt, és ma is szem előtt tartjuk, hogy a vízgazdálkodás és a természetvédelem összhangban legyen. Az 1954-ben üzembe helyezett Tiszalöki Vízlépcső mellett a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság egy gyűjteményes kertet, parkerdőt telepített. Az akkori építési törmelék és anyaggödör helyén, csaknem 70 év után ma már gyönyörű erdő található: a Tiszalöki Arborétum. Igazgatóságunk 2011 és 2013 között Bakonszeg határában felújított egy víztározót. A beruházás hangsúlyos célja volt, hogy a Natura 2000-es természetvédelmi területen olyan mesterséges vizes élőhelyet alakítsunk ki, amely fontos szerepet játszhat a hazai veszélyeztetett vízimadárfajok megőrzésében, valamint pihenőhelyként szolgálhat a vonuló vízimadarak számára is. Régen a víz a szabad javak közé tartozott, a természet korlátlan ajándéka volt. Mára a vízigények kielégítéséről, a vízkészletek észszerű felhasználásáról, a vizek tisztaságának biztosításáról országhatárokon túlnyúló szinten kell gondoskodnunk.

KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában