BL: fellélegezhettek a londoni együttesek

Giroud és Mertesacker örülhet, továbbment az Arsenal
Giroud és Mertesacker örülhet, továbbment az Arsenal - © Fotó: Getty Images
Az Arsenal és a Chelsea is magabiztosan diadalmaskodott, így versenyben maradt a BL-ben.

Szerda este befejeződött a csoportkör a Bajnokok Ligájában, egyúttal kialakult a legjobb tizenhat mezőnye. Az angol bajnokságban rendkívül halovány teljesítményt produkáló Chelsea együttesére a Porto ellen várt sorsdöntő mérkőzés. A szigetországiak nem görcsöltek be a tehertől, és 2–0-s sikerüknek köszönhetően megnyerték a G kvartettet.

– Annak ellenére, hogy már egy döntetlennel is továbbjutottunk volna, a játékosaim a győzelemre törekedtek, emiatt rendkívül boldog vagyok. A rosszabb eredmények miatt hatalmas nyomás nehezedett a srácokra, ám ez nem roppantotta össze őket – nyilatkozta José Mourinho a meccs utáni sajtótájékoztatón.

A „Kékek” mögött a második helyen a Dinamo Kijev végzett, az ukránok meglehetősen régen, az 1999/2000-es idényben élték túl a csoportkört a BL-ben.

Tökéletes produkció

Az Arsenal az Olympiakosz otthonában ünnepelhetett, az összecsapáson Olivier Giroud bizonyult nyerőembernek. A francia támadó háromszor vette be a görög alakulat kapuját, rajta kívül csak Thierry Henry, Nicklas Bendtner, valamint Danny Welbeck tudott mesterhármast szerezni az „Ágyúsok” mezében a legrangosabb európai kupasorozatban.

– Gyakorlatilag tökéletes produkciót nyújtottunk. Sok futballistánk dőlt ki az utóbbi időben, emiatt rengetegen leírtak bennünket, de ezen a találkozón a kritikusoknak is csattanós választ adtunk – összegzett Arséne Wenger az UEFA weboldalán.

A Roma az utolsó körben a fehérorosz BATE gárdáját látta vendégül, a mérkőzés gól nélküli remivel zárult. Mivel a Leverkusennek nem jött össze a bravúr a Barcelona ellen, a „Farkasok” zártak a katalánok mögött a második helyen.

Bemutatkozott a Valencia új mestere, Gary Neville, akit a drukkerek kétkedve fogadtak, mivel nem rendelkezik komoly edzői tapasztalattal. Az angol szakember debütálása vereséggel párosult, a Turia–partiak a Lyonnal szemben maradtak alul. Eközben az újonc Gent felülmúlta a Zenitet, így az „első bálozó” belgák tavasszal is folytathatják szereplésüket a Bajnokok Ligájában.

A nyolcaddöntő sorsolására hétfőn délben kerül sor Nyonban, a kiírás értelmében azonos nemzetiségű egyletek nem kerülhetnek össze, valamint azok a csapatok sem találkozhatnak, akik a csoportkörben már összecsaptak. Az Európai Labdarúgó Szövetség döntésének értelmében az Oroszország és Ukrajna közötti feszült viszony miatt a Dinamo Kijev és a Zenit biztosan elkerüli egymást.

HBN–BÁ