BKV-ügyek: kiengedték az előzetesből Mesterházy Ernőt

A bíróság pénteken megszüntette a BKV-ügyek egyik gyanúsítottjának, Demszky Gábor egykori tanácsadójának előzetes letartóztatását.

A bíróság Mesterházy Ernő ügyvédje fellebbezésének adott helyt. A végzés szerint nem áll fenn annak reális lehetősége, hogy a férfi megpróbálna bizonyítékokat megsemmisíteni, tanúkat befolyásolni, vagy meghiúsítani az eljárást. Az ügyészség azonban éppen a héten közölte, hogy az ügyben adatok merültek fel arra, hogy a gyanúsítottak érdekében eljáró emberek bizonyítékokat semmisítenek meg, ezért Mesterházy szigligeti házaiban házkutatást is tartottak, bizonyítékokat foglaltak le.

Papp Gábor, Mesterházy Ernő ügyvédje a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy ügyfelét pénteki döntésével szabadlábra helyezte a bíróság, az előzetes letartóztatás megszüntetése után semmiféle kényszerintézkedést nem rendeltek el. Ügyfele már el is hagyhatta a bíróság épületét. A keddi, szigligeti házkutatás kapcsán annyit mondott, hogy információi szerint semmiféle érdemleges bizonyítékot nem sikerült lefoglalniuk a nyomozó ügyészeknek.

A Fővárosi Bíróság tájékoztatása szerint pénteken megváltoztatták a Pesti Központi Kerületi Bíróság június 4-i döntését az előzetes letartóztatásról. A különösen nagy kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt Szalainé Szilágyi Eleonóra és társai elleni bűncselekmény egyik gyanúsítottjánál. A bíróság a közleményben csak monogramján említett Mesterházy Ernő szabadlábra helyezését rendelte el.

Mesterházy 2010. február 3-ától 5-éig őrizetben, azóta előzetesben volt. Az előzetesét augusztus 5-ig hosszabbították meg korábban, ez ellen fellebbezett a férfi és ügyvédje.

A mostani bírósági döntés indoklásakor kitértek arra, hogy az előzetes letartóztatást akkor lehet elrendelni, ha megalapozottan feltehető, hogy a gyanúsított szabadlábon hagyása esetén, “különösen a tanúk befolyásolásával vagy megfélemlítésével, tárgyi bizonyítási eszköz, okirat megsemmisítésével, meghamisításával vagy elrejtésével meghiúsítaná, megnehezítené, vagy veszélyeztetné a bizonyítást.” Ezeknek az okoknak a fennállását csak konkrét tények, körülmények alapján lehet megállapítani.

Az eljárás mostani szakaszában az eddig beszerzett bizonyítékok alapján a többször kihallgatott és a hatósággal együttműködő gyanúsított esetében az előzetes letartóztatás felsorolt indokai nem állnak fenn a bíróság szerint. A bíróság ezért nem látta indokoltnak az előzetes letartóztatás fenntartását, Mesterházy Ernő szabadon távozhatott.

A szabályok szerint egyébként Mesterházyt ugyanebben az ügyben az eddigi indokok alapján már nem lehet többé előzetesbe helyezni, azt csak teljesen új bűncselekmény kapcsán, vagy újabb gyanúsításkor lehet kezdeményezni.

A Központi Nyomozó Ügyészség a bíróság döntését nem kommentálta.

– Független Hírügynökség –