Biztos, hogy április 11-én lesz a választás – Népszava

Elutasította a Legfelsõbb Bíróság (LB) azt a jogorvoslati beadványt, amely szerint Sólyom László megsértette a választások kitûzésére vonatkozó jogszabályt – írja a Népszava. A beadványt Hárs Gábor MSZP-s országgyûlési képviselõ tette. Szerinte az államfõ megsértette a választások kitûzésére vonatkozó jogszabályt, mert a külképviseleti szavazás napja húsvét hétfõ elõtti napra, április 4-ére esik, ez pedig “tiltott […]

Elutasította a Legfelsõbb Bíróság (LB) azt a jogorvoslati beadványt, amely szerint Sólyom László megsértette a választások kitûzésére vonatkozó jogszabályt – írja a Népszava.

A beadványt Hárs Gábor MSZP-s országgyûlési képviselõ tette. Szerinte az államfõ megsértette a választások kitûzésére vonatkozó jogszabályt, mert a külképviseleti szavazás napja húsvét hétfõ elõtti napra, április 4-ére esik, ez pedig “tiltott napnak” számít, mivel húsvét hétfõ ünnepnap, így az azt megelõzõn sem szabadna voksolni.

Az OVB elutasító döntésében azt írta, hogy a szavazás kiírása az alkotmány szerint az államfõ kizárólagos jogköre. Ezután a Legfelsõbb Bírósághoz került az ügy, de ott is elutasították a beadványt. Így már biztos, hogy április 11-én lesz az országgyûlési választás, a külképviseleti szavazás pedig április 4-én, a második fordulók pedig két-két héttel késõbb.